Áfacsalásra menne Varga Mihály

Uniós koalícióban harcolna az áfacsalók ellen Varga Mihály. A nemzetgazdasági tárca vezetője szerint nincs magyarázat, Brüsszel miért nem akarja a fordított áfát.

A nemzetközi áfacsalás elleni küzdelem egyik leghatékonyabb eszközének Magyarország is a fordított adózás bevezetését tartja – jelentette ki a vg.hu beszámolója szerint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a cseh pénzügyi tárca által szervezett szakmai konferencián. Andrej Babiš cseh pénzügyminiszterrel közös álláspontot képviselve Varga Mihály a közös európai uniós stratégia mielőbbi kidolgozását sürgette.

Varga Mihály az Európai Bizottság tanulmányát idézve elmondta: 2013-ban közel 170 milliárd euró áfabevétel hiányzott a tagállamok költségvetéséből. Magyarországon évente 500-750 milliárd forintra becsülhető a bevételkiesés.

Emlékeztetett rá: hazánk az Európai Unión belül évek óta törekszik arra, hogy minél szélesebbre nyithassa azon áruk, szektorok körét, amelyek esetében alkalmazható a fordított áfafizetés, az Európai Bizottság azonban a kiterjesztésre vonatkozó kérelmeinket eddig rendre elutasította.

A tárcavezető szerint nincs magyarázat az EU elutasító álláspontjára, hiszen a magyarországi példák bizonyítják, hogy a leginkább fertőzött szektorokban – így a fémhulladék felvásárlásánál, az építőiparban és a gabonakereskedelemben – évek óta sikeresen működik a fordítottáfa-fizetés.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.