Áfacsalók tejjel, cukorral, olajjal

Az élelmiszerekkel követik el a legtöbb áfacsalást – derül ki abból az interjúból, amelyet Sors László, az adóhatóság bűnüldözési feladatait irányító helyettes államtitkár adott a Magyar Időknek.
A visszaélésekhez használt tej, olaj, kávé nemegyszer a nagy üzletláncok polcaira kerül, ám a boltokat nem terheli büntetőjogi felelősség, mert a közvetlen beszállítók adóügyei rendezettek. A csalás az értékesítési folyamat első szakaszában történik.

A politikus beszélt a gazdák e heti tüntetéséről is, megjegyezve: a tejágazat az utóbbi időben bőven adott munkát a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) is. Az itt elkövetett költségvetési csalások miatt 18 büntető eljárás zajlik, a kár tízmilliárdos nagyságrendű.

Az interjúhoz kapcsolódó másik cikkből az is kiderül, hogy két év leforgása alatt több mint hétezer költségvetési csalás ügyében indítottak büntetőeljárást az adóhivatal pénzügyi nyomozói. Az elmúlt két év alatt mintegy 270 milliárd forintot nem fizettek be az érintettek. Tavaly egy-egy visszaéléssel átlagosan negyvenmillió forinttal csökkentették az adóeltitkolók a költségvetési bevételeket. Az okozott kárból két év alatt eddig 58 milliárd forintot hajtottak be az adónyomozók.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.