AEGON: az iszapárért a károkozónak kell helytállnia

Segít az iszapáradás károsultjainak az AEGON. A társaság lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint azonban a katasztrófa okozta károkat a károkozó üzemnek, illetve felelősségbiztosítójának kell megtérítenie.

A vörösiszap-áradás okozta anyagi károk megtérítése a tározó üzemeltetőjének, illetve felelősségbiztosítójának feladata. Miután ugyanakkor a tározóra kötött felelősségbiztosítás értéke eltörpül az okozott károk mellett, a piacvezető lakásbiztosító, az AEGON Magyarország úgy döntött: szolidaritásból segítséget nyújt az AEGON lakásbiztosítással rendelkező károsultaknak.

Az AEGON Magyarország vezetése az ajkai térségben történt iszapomlás okozta katasztrófa körülményeit mérlegelve úgy döntött: ingyenes kárszemlét és készpénzes gyorssegélyt nyújt károsult ügyfeleinek, hogy az érintettek minél előbb megkezdhessék a károk helyreállítását.

A lakásbiztosítások - az "all risk", azaz minden kockázatot lefedő lakásbiztosítási termékeket leszámítva - nem nyújtanak fedezetet az iszapomlás következményeire, miután az anyagi felelősség ez esetben a tározó üzemeltetőjét, illetve az általa kötött felelősségbiztosítást nyújtó biztosítótársaságot terheli. Az érintett ajkai vörösiszap-tározóra kötött felelősségbiztosítás értéke ugyanakkor eltörpül az okozott károk mellett, akárcsak az üzemeltető társaság alaptőkéje. Az AEGON Magyarország ezért döntött úgy, hogy szolidaritásból ingyenes kárszemlét és gyorssegélyt nyújt érintett ügyfeleinek.

A döntés értelmében a kárszakértők felmérik az ingatlanokban keletkezett károkat és dokumentálják azt, így azonnal megkezdhető a helyreállítás, a dokumentáció pedig később felhasználható a kártérítési eljárás során. A piacvezető lakásbiztosító emellett a kárfelmérést követően azonnali gyorssegély folyósít a károsultaknak, hozzájárulva a helyreállítás költségeihez.

A biztosítótársaság ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a keletkezett milliárdos károk teljes megtérítése egyelőre megoldatlan, miután az tározót üzemeltető társaság 3 millió forintos jegyzett tőkéje és az általa kötött, 10 millió forint értékű felelősségbiztosítás eltörpül a várható kártérítési igények mellett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.