Adózna a második és harmadik ingatlan is

Bár a vagyonadó szempontjából összevonni nem lehet az ingatlanokat mégiscsak adózna az állampolgár második-ingatlanja - ismertette a pénzügyminiszter kedden.

Az ATV reggeli műsorában Oszkó Péter kifejtette: a kérdésben nyitottak voltak a szakértői vélemények elfogadására, ezért olyan  módosítást nyújtanak be, amely alapján a többi ingatlant is meg  lehet adóztatni. Példaként említette, hogy míg az első 30 millió  forintig a második például 15 millióig lenne adómentes. Hozzátette:  ezzel a megoldással az adókulcs is csökkenhetne.

Az államháztartási hiányra, illetve Orbán Viktor Fidesz elnök  ezzel kapcsolatos felvetésére kifejtette: bár Magyarország a  válságkezelésben visszakapaszkodott a régióba és a GDP arányos  államháztartási hiány jóval alacsonyabb lesz, mint például  Lengyelországban, a magas államadósság nem teszi lehetővé a deficit  növelését.

A Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott tárgyalásokon  is felvetődött a magasabb államháztartási hiány lehetőségének  kérdése, ám erre a nemzetközi szervezet részéről "semmilyen  nyitottság nem volt" - mondta.

Az inflációt illető kérdésre megerősítette, hogy a  Pénzügyminisztérium 4,5 százalékos idei, átlagos inflációs  prognózisa egyelőre nem változott, bár a májusi magas adatokat a  pénzügyminiszter is meglepőnek nevezte. Ugyanakkor úgy vélte, hogy a  forint árfolyamának stabilizálódásával a második félév már  kedvezőbben alakulhat, mivel áprilisban, májusban a nagyon  változékony árfolyam az importárakon keresztül növelte az inflációt.

Az offshore jövedelmek megadóztatását illetően pedig azt mondta  a pénzügyminiszter, hogy erős tőke-visszaáramlásra számít.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.