Adószabályok a költségvetéshez csempészve

Néhány apróbb adószabályt mégiscsak megváltoztatnak. Szigorodik a közbeszerzési rend, és havi 150 forinttal többet kell fizetni egészségbiztosítási alap-járulékként a háztartásbeliek után.

Bár az adótörvények részeként nem tárgyalja majd a parlament a csaknem egy évet csúszó javaslatot, valószínűleg most már nem ússzák meg a közbeszerzési megbízáson dolgozó cégek, hogy nullás igazolást kelljen bemutatniuk ahhoz, hogy megkapják a díjukat. Az új költségvetési törvényhez benyújtott szakmai törvénycsomag részeként szerepel a közbeszerzések kifizetésének szigorítása (az adózás rendjéről szóló törvényben). Ennek megfelelően 2009. február 15-étől a 200 ezer forint feletti közbeszerzési megbízási díjakat csak akkor lehet majd kifizetni egy alvállalkozónak vagy vállalkozónak, ha az megbízójának igazolást mutat be arról, hogy nincs adótartozása sem az APEH, sem a vámhatóság felé. (Folyamatos teljesítés esetén a 200 ezer forintot havonta kell nézni). Ennek módja lehet akár nullás igazolás, akár az, ha az illető vállalkozó szerepel a 2009. február 10-én „debütáló” pozitív adóslistán. Utóbbira a cégek havonta jelentkezhetnek majd az APEH-nél, ha nincs adó- és köztartozásuk, nem állnak felszámolási vagy végelszámolási eljárás alatt, adószámukat nem függesztették fel.

Ha az adóhatóság igazolása szerint van adótartozása az alvállalkozónak, akkor az ő megbízója köteles lesz visszatartani a megbízási díjat, amíg az APEH annak terhére le nem foglalja a hiányzó összeget. Ha tartozás ellenére fizet valaki, akkor ő is egyetemlegesen felel majd alvállalkozója tartozásáért. Ez alól kivétel az ajánlatkérő (vagyis a költségvetési szerv) és a kifizetést végző vállalkozó akkor, ha az őt megbízó ajánlatkérő vagy vállalkozó a szerződésben nem tájékoztatta őt arról, hogy e szabály szerint kell eljárnia.

Szintén bekerült a törvénycsomagba a járulékalapok egységesítése: a munkaadói járulék, a szakképzési hozzájárulás és a munkaadói tb-járulék alapja, valamint az egyéni tb-járulék és a munkavállalói járulék alapja lesz ugyanaz, ami kisebb adminisztrációs terhet jelent majd a foglalkoztatóknak. A törvénycsomag szerint minimálisan emelkedik jövőre az egészségbiztosítási szolgáltatási járulék a mostani havi 4350 forintról 4500 forintra. (Ezt például azoknak kell fizetni, akik máshol – munkahelyen, iskolában – nincsenek biztosítva). S rendezi a Pénzügyminisztérium azt a problémát, hogy ma, ha egy kiegészítő tevékenységet folytató nyugdíjas több vállalkozásban is tag, akkor többször is be kell fizetnie havonta a 4350 forintos összeget. Ha elfogadja a T. Ház a javaslatot, jövőre már csak egy helyen kell fizetnie.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.