Adósságleírás: 122-153 milliárd forintos veszteségük lehet a bankoknak

Egy 20-25 százalékos önkormányzati adósságleírás miatt a bankoknak 122-153 milliárd forintos veszteségük keletkezne a Portfolio.hu számításai szerint.

A számítást annak kapcsán tette közzé a portál, hogy a Népszabadság kormánypárti politikusoktól úgy értesült: 20-25 százalékos diszkonttal venné át az önkormányzatok banki tartozását az állam; a kormány szerint banki szempontból kockázatosak az önkormányzati hitelek. Azt azonban még nem lehet tudni, hogy a diszkont az adósság egészére vagy csak a kockázatosabb részére vonatkozna.

A Portfolio.hu szerint a nem teljesítő és az átstrukturált önkormányzati adósság aránya együttesen alig haladja meg a 10 százalékot, vagyis sokkal jobb minőségű az önkormányzati portfólió a vállalatinál vagy a lakosságinál.

A számítások szerint egy 20-25 százalékos adósságleírás miatt - ha a 612 milliárd forintnyi átvállalás mind banki követelést érint - a bankoknak 122-153 milliárd forintos veszteségük keletkezne, amit a céltartalékok visszaírása maximum 10 milliárd forint körüli összeggel mérsékelne. Mindez egy újabb, éves bankadónak megfelelő összegű terhet róna a bankszektorra - közölte a Portfolio.hu.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.