Adósságcsapdában vergődnek az orosz bankok

Az oroszok nem kérik adósságaik átütemezését - ezt határozottan cáfolta maga Alekszej Kudrin pénzügyminiszter, miután a Nikkei című japán lap megszellőztette: 400 milliárd dollár összértékü banki és vállalati hitel visszafizetésének későbbre halasztásához kérték a Kreml közbenjárását a bankszektor illetékesei. A cikk megjelenése után az euró egy százalékos gyengült a vezető valutákhoz képest.

Az ominózus 400 milliárd dolláros tartozást időszerű lenne megújítani, állítólag ehhez kérték a bankvezetők a Kreml segítségét, ám - mint azt Kudrin leszögezte -, ez a lehetőség fel sem merült, s nem is egyezik a moszkvai vezetés szándékával. Visszavonulót fújt a Nikkei által megnevezett forrás, Anatolij Akszanov, a Regionális Bankok Oroszországi Szövetsége nevű lobbiszervezet elnöke, hamisnak neveuve a cikk neki tulajdonított állításait. A Reutersnek annyit mondott, hogy valóban felvetődött az átütemezés kérdése, de meg is rekedt ezen a szinten, s a Kremlhez nem is fordultak ilyen jellegű támogatásért.

A Nikkei szerint a nagy hitelezők közül a HSBC and Deutsche Bank hajlandó is lenne az átütemezésről tárgyalni. A két pénzintézetnél azonban nem kommentálták az értesülést.

Az euró mindenesetre több mint egy százalékot veszített értékéből a hír hatására mind a dollárhoz, mind a jenhez képest. Ez azt igazolja, holgy ami rossz Oroszországnak, az rosszat tesz egyúttal az eurónak is - vélekedett Jan Lambregts, a Rabobank globális pénzügyi kutatóintézetének elnöke.

Az orosz bankrendszer válsága egyébként egyre mélyül, nem véletlen, hogy Kudrin a múlt héten újabb, ezúttal 40 milliárd dolláros tőkeinjekciót ígért a pénzügyi szektor számára, hogy megakadályozzák a további tömeges elbocsátásokat.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.