Fizettesse munkáltatójával a lakáshitelét!

Félmillióan lehetnek azok a munkavállalók, akik lakáshitel-törlesztésükhöz igénybe vehetik az adómentes munkáltatói lakáscélú támogatást. Az idei évtől adható, nem béren kívüli juttatásnak minősülő, de várhatóan a 350 milliárd forintos cafeteria-piacra mégis jelentős hatást gyakorló támogatásra ugyanis a cégek abból a keretből tudnak adni, amiből a többi juttatást – SZÉP-kártyát, Erzsébet-utalványt és a többit – fizetik.

Az idei szja-törvénybe bekerült, április óta igénybe vehető munkáltatói lakáscélú támogatásról kiderült, hogy az olyan bonyolult adminisztrációs terhet ró a munkáltatókra, hogy pusztán amiatt sokak kedvét elveheti annak felkínálásától a munkáltatók részére. Ha ugyanis a támogatott munkavállaló hitele, illetve a támogatás felhasználása mégsem felel meg a támogatás összes követelményének, az komoly pénzügyi kockázatot jelent, mivel a kifizetett összeg később, az adóbevallás benyújtásakor adókötelessé válik. Így könnyen lehet a kedvezményes, összesen 35,7 százalékos járulékkal terhelt béren kívüli juttatás olcsó alternatívájából borsos adóval terhelt, drága juttatás. Olyannyira, hogy amennyiben utólag derül ki, hogy az adómentes támogatás valamely feltétele nem teljesült, úgy a támogatás 20 százalékkal növelt mértéke után kell megfizetnie az adót és a járulékokat a munkáltatónak és a munkavállalónak egyaránt.

Nem véletlen, hogy az OTP Bank azonnal piacra lépett az öt év alatt összesen ötmillió forint értékben adható támogatáshoz kapcsolódó szolgáltatási csomagjaival. A legnagyobb hazai lakossági lakáshitelező bank OTP ADLAK - Adómentes Lakáshitel Támogatási Szolgáltatás keretében a vállalatokkal kötött szerződések alapján, meghatározott díj ellenében átvállalja a munkáltatótól a támogatás adómentességi kritériumainak vizsgálati feladatait és azokról kiállítja a megfelelő igazolást, valamint igény esetén biztosítja a teljes adminisztrációs, eljárási, átutalási és igazolási feladatkört céges partnereinek.

A múlt hónapban megjelent rendeletre elsőként reagáló pénzintézet gyorsasága olyan időbeli előny, amelynek piaci következménye már a SZÉP-kártya kibocsátói piacán körvonalazódott, ahol az elsőként elstartolt OTP a szerződések 75 százalékát tudhatja magáénak.

A legújabb adómentes támogatáshoz kapcsolódó szolgáltatás tétje sem csekély, mint Kovács Antal, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese elmondta, számításaik szerint körülbelül 500 ezer kedvezményezettje lehet a munkáltatói vissza nem térítendő lakáscélú támogatásnak. Ez egyrészt középtávon hozzájárulhat a hazai lakásvásárlási- és hitelezési piac élénküléséhez, másrészt sokaknak nyújthat segítséget a már meglévő lakáshitelük törlesztésében – hangsúlyozta a piacra lépés kapcsán.

A lakáscélú hitelhez igénybe vehető támogatás jelentős részben átfedésbe kerül majd a cafeteria piaccal, bár év közbeni megjelenése miatt sokaknál csak 2015-ben kerül képbe, mivel a munkáltatók többsége év elején nyilatkoztatja dolgozóit az igénybe vehető béren kívüli juttatásokról. Miközben 710 ezer lakáshiteles van az országban, és a 4 millió munkavállaló közül egymillió kap cafeteria juttatást – Szép-kártyát és Erzsébet-utalványt átlagosan évente 92 ezer forint értékben fejenként –, a bank 500 ezres remélt potenciális ügyfélpiaca nem túlzás.

Túlzás viszont azt gondolni, hogy a munkáltatók nagy része képes a béren kívüli juttatást finanszírozó keretén kívül plusz büdzsét elkülöníteni az új támogatásra. Vagyis az biztosnak tűnik, hogy a lakáshitel-támogatás jövőre számottevően csökkentheti a béren kívüli juttatásokra költött pénz nagyságát. Ráadásul az új lehetőség révén – annak adómentessége okán – ugyanakkora munkáltató ráfordításból 35,7 százalékkal nagyobb összegű kifizetéshez jutnak a támogatott dolgozók.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.