Adókról és földről vitáznak ma a parlamentben

A jövő évi adóváltozásokról, illetve az új földtörvényről lesz szó ma a parlamentben.

A kormány jövő évre tervezett adóváltoztatásairól, valamint a kabinet új földtörvényjavaslatáról mondhatják el véleményüket a képviselők az Országgyűlés mai ülésnapján.

A Ház reggel kilenc órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdi munkáját, majd ezt követően rögtön megnyitják az adótörvények általános vitáját. Ekkor még csak a miniszteri expozéra, valamint a frakciók vezérszónoki felszólalásaira kerül sor. A javaslat tárgyalása ugyanis a nap végén folytatódhat, amikor a képviselők ötórás időkeretben értékelhetik Matolcsy György előterjesztését.

Az indítvány fókuszában a szuperbruttó kivezetése, az illetékkulcsrendszer átalakítása és az adómorál erősítése áll. A javaslat szerint egységesen 16 százalék lesz a személyi jövedelemadó 2013-tól, miután kivezetik a szuperbruttósítást, és ezzel megszűnik az évi 2 millió 424 ezer forint feletti jövedelmeket terhelő adóalap-kiegészítés.

A kormány szerint a szuperbruttósítás kivezetése jelentősen leegyszerűsíti az adóalap és az adóelőleg megállapítását. Ezzel pedig ténylegesen megvalósul az egykulcsos személyi jövedelemadó-rendszer, amely a kormány álláspontja szerint arányos, teljesítményösztönző és családbarát.

Az adóváltoztatások mellett az új földtörvényről is szó lesz, amelynek két héttel ezelőtt elnapolt általános vitája nyílik most újra. A vidékfejlesztési miniszter expozéjában úgy fogalmazott, 1 100 éves vitának vet véget a földtörvény elfogadása, mivel a jogszabály garantálja, hogy csak magyar földművesek vehessenek földet. Az ellenzéki frakciók vezérszónokai ugyanakkor hiányosnak, rossz irányba hatónak nevezték a kormány szabályozási terveit.

A fentiek mellett a mai ülésnap napirendjén szerepel még a Költségvetési Tanács elnöke vagyonnyilatkozat-tételéről szóló törvényjavaslat általános vitája, valamint a szakmaközi szervezetekről és az agrárpiaci szabályozás egyes kérdéseiről szóló törvénymódosítás részletes vitája.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.