Adókedvezményre gyúr a könyvszakma

Két év után ismét nekifut a könyves szakma a kötött áras értékesítés bevezetésének. Legutóbb azon bukott meg a szabályozás parlament elé vitele, hogy az egyik szereplő megfúrta, most hat pontos javaslatcsomaggal állt elő a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE).

A javaslat lényege, hogy új könyveket alapesetben ne lehessen durván akciózni, csak ha álltak már egy évet a polcokon. Jellemző magatartás, hogy a nagy terjesztők, akár hipermarketek vagy könyvpalotákat üzemeltetők az új kiadványokat vadul akciózni kezdik, előbbi számára ez egyfajta vásárlómágnes, utóbbi pedig egyszerűen azt akarja, hogy nála vegyék a könyveket az emberek. És ne a kisebb boltokban.

A kis terjesztők nem tehetik meg, hogy beszálljanak az árversenybe, mert abba azonnal tönkre is mennének. Az elképzelés tehát fair árversenyt teremtene a piacon. Lennének persze akciók, így a törzsvásárlói, könyvheti kedvezmények megmaradnának 5-10 százalékig, online vásárlás esetében pedig húsz százalékig, ennél nagyobb vágásra azonban nem lenne mód.

Két éve, amikor az ötlettel megkereste a MKKE az Emberi Erőforrások Minisztériumát - s a tárca támogatásáról biztosította az MKKE-t - az akkor még különálló Bookline nem fogadta el a netes kedvezmények megnyírását. A cég hatékony lobbimunkája - vagy egyéb okok - következtében a tervezet végül nem került az Országgyűlés elé. Hogy most mi lesz, egyelőre a MKKE sem tudja. Kocsis András, az egyesülés elnöke annyit elmondott, hogy nyáron a kormány nem látta megfelelőnek az időt a tárgyalásra, azóta azonban megkezdődött az őszi ülésszak. A MKKE abban bízik, hogy L. Simon László töri majd az utat. Ez nem is túlzó várakozás, hiszen a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára tavaly már sikerrel lobbizott.

A cafetéria juttatásokba ugyanis az ő javaslatára került be adómentes juttatásként a múzeumi és egyéb kulturális programokra szóló belépő évi 50 ezer forintig. Ha már a focimeccsre adható adómentes bérlet korlátlanul, akkor erre is igazán lehetne szánni valamit - szólt az érvelés, és meghallgatásra is talált.

Persze ebből a könyvesek csak mint lelkes kultúrarajongók profitálhattak, az idén azonban abban reménykednek, hogy némi kiegészítéssel a könyvvásárlás is bekerül a kedvencek közé. Ajándékutalvány formájában lehetőség van béren kívüli juttatást adni, ám ennek adótartalma majdnem 52 százalék, ehhez képest az Erzsébet-utalvány vagy a Szép-kártya csak 34 százalékkal adózik - a statisztikák szerint a munkavállalóknak nem is kell a nagyobb adóterhelésű utalvány, azok forgalma elhanyagolható.

A MKKE azt szeretné elérni, hogy könyvet lehessen venni Szép-kártyával is, ha már sportbelépőt lehet. Kiderül, mennyi ereje van ennek az érvnek 2014-ben. Szintén a jövedelemadóhoz kapcsolódik az az elképzelés, amely évi százezer forint kedvezményt adna a pedagógusoknak könyvek vásárlására. Számukra ez ugyanis munkaeszköz, márpedig minden mester leírhatja az adóalapból a költségeit. Ezt azért gyengíti, hogy egyéni vállalkozóként a különórák és egyéb mellékes munkák után keletkező bevétel adóalapja most is csökkenthető a könyvköltséggel.

Korszerűsítené az egyesülés a könyvszakmai hitelprogramot is. A növekedési hitelprogram remek, csak azt forgóeszköz-finanszírozásra nem lehet felvenni, márpedig erre szükség van. A ráncfelvarrás során emelnének a kamattámogatáson - ezt az EMMI adja -, a hitelplafonon, s egyszerűsítenék a bírálatot.

Könyvtár, promó

Tíz éve dolgozta ki a MKKE a hazai könyvtár-támogatás magyar modelljét, a Márai-programot. Ennek egy pontja valósult csak meg, az állam az NKA büdzséjéből a könyvtárak részére árkedvezménnyel vásárol főként kortárs írók könyveit. A program 2010-ben 400 millió forinttal indult el. Ez végül 100 millióra csökkent. A MKKE most azt szeretné, hogy állítsák vissza az évi 400 millió forintos összeget. Kortárs Magyar Irodalom Éve elnevezéssel olvasásnépszerűsítő akciót szervezne a MKKE 2015 és 2016 közötti évben, könyvhéttől könyvhétig. A programsorozat az angolszász mintára létrejött Nagy Könyv óta a legnagyobb, olvasás mellett kampányoló esemény lenne, a magyar államnak ötven millióval kellene beszállnia a büdzsébe. (P. S. Zs.)

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.