Adókedvezményeket kérnek a kapcsolt termelők

Közvetlen ártámogatás helyett, áremelés nélkül, adókedvezményekkel is lehetne biztosítani az úgynevezett kapcsolt áram- és hőtermelők túlélését lobbiszervezetük elnöke szerint.

A hőt és áramot együttesen előállító úgynevezett kapcsolt erőműveket közvetlen ártámogatás helyett adókedvezményekkel is lehetne ösztönözni – vélekedett Rudolf Viktor, a Magyar Kapcsolt Energia Társaság (MKET) elnöke az IIR Magyarország EnKon Tél 2012 rendezvény december 5-i panelbeszélgetésén.

Ezek az egységek 2007-ben még a honi áramtermelés mintegy 20 százalékát - közel 8 ezer gigawattórát - képviselték. Idén arányuk a 15 százalékot - 5 ezer gigawattórát - sem éri majd el. Az elnök szerint a tendencia megfordítására a fogyasztói díjtételek emelése nélkül is lehet lehetőséget találni.

Az MKET szerint a fogyasztói díjak emelése nélkül is lehetséges a magas hatásfokú, tehát kevesebb földgázt felhasználó és ezáltal kevesebb szén-dioxidot a légkörbe bocsátó kapcsolt energiatermelés fenntartása és továbbfejlesztése.

Rudolf Viktor szerint adókedvezmények, illetve a megtakarított tüzelőanyagot és szén-dioxid-kibocsátást elismerő ösztönzők jelenthetnek túlélést. Ezeket a lehetőségeket természetesen úgy kell kialakítani, hogy illeszkedjenek a kormányzat jelenlegi szabályozási célkitűzéseihez és árpolitikájához - tette hozzá.

Az MKET elnöke szerint az ösztönzők kialakítása azért is fontos, mert már megkezdődött az Európai Unió energiahatékonysági irányelvének hazai jogrendbe történő átültetése. Az uniós szabályozás az energiahatékonysági célkitűzések elérésében kiemelt szerepet szán a magas hatásfokú kapcsolt energiatermelésnek, szorgalmazza előnyeinek szélesebb körű kihasználását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.