Adójóváírással támogatják a nyugdíjbiztosításokat

Az év végéig nyugdíjbiztosítást kötők akár 130 ezer forintos adójóváírást kaphatnak. A maximális kedvezményhez szükséges befizetést ráadásul akár részletekben is lehet teljesíteni.
Jelenleg minden magánszemély, aki rendelkezik adóköteles jövedelemmel és nincs adótartozása, a nyugdíjbiztosításra befizetett díjak 20 százalékáig, maximum 130 ezer forint adójóváírást igényelhet. Az adójóváírás a biztosító igazolása alapján az adóbevallásban igényelhető, annak összegét az adóhivatal a szerződő által megjelölt nyugdíjbiztosítási termék forgalmazójának utalja át, innen kerül a szerződő számlájára.

Egyösszegű befizetés után is igényelhető adójóváírás, így aki most köt nyugdíjbiztosítási szerződést, ugyanúgy megkaphatja a kedvezményt, mit az, aki havonta fizeti a díjat. A már élő szerződéssel rendelkező ügyfelek is maximalizálhatják az adókedvezményt, pótlólagos, egyösszegű befizetéssel. A szerződést viszont legkésőbb december 29-ig meg kell kötni. Feltétel továbbá az is, hogy a díj a biztosító számlájára addig megérkezzen.

A többi, adójóváírásra jogosító megtakarítási formával (pl. NYESZ, egészség-, vagy önkéntes nyugdíjpénztár) együtt összesen legfeljebb 280 ezer forint igényelhető vissza. Fontos tudni azt is, hogy az adózó az összevont adóalap adójának az adókedvezmények (pl. családi kedvezmény, személyi kedvezmény stb.) levonása után megmaradt fizetendő adójával rendelkezhet. Ha ez a fennmaradó adó kisebb, mint a befizetett díjak 20%-a, illetve maximum 130 ezer Ft, akkor csak az adó összegéig érvényesítheti a kedvezményt.

– Tapasztalataink szerint egyre több ember érzi fontosnak, hogy megkezdje a felkészülést idős korára. Arra számítunk, hogy az adójóváírás ösztönző erejének köszönhetően az év végén is sokan döntenek majd az öngondoskodás e formája mellett – mondta Szabó Anikó, az ING Biztosító marketingigazgatója.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.