Adóemelés: drágább benzin, cigaretta, alkohol

Drágul a benzin, a cigaretta, és az alkohol: a kormány júliusban emeli a jövedéki adót. A változást a benzinkutak és a közértek pénztárainál is lehet majd érezni. A társasági adót jövőre emelik.

Emelkedik az idei év júliusában a benzin jövedéki adója 5,3 százalékkal, a gázolajé 6,5 százalékkal. Keller László, a Pénzügyminisztérium (PM) államtitkára elmondta: az adórendszer átalakítását szolgáló javaslatok között szerepel, hogy a benzin esetében 109 forint/literre nő a jövedéki adó, a gázolajnál pedig 90,5 forint/literre. Hozzátette: ez a kutaknál 2,2-2,3 százalékos áremelkedést okoz majd.

Az alkohol esetében a jövedéki adó 6-7 százalékkal, a cigarettánál 5 százalékkal, a fogyasztási dohány esetében pedig 10,7 százalékkal nő.

A PM számításai szerint egy félliteres sörnél 2 forintos, egy népszerű cigarettamárka esetében pedig csomagonként 36 forintos áremelkedés lehet.

Kérdésre válaszolva Keller László azt mondta: a béren kívüli juttatások közül egyebek között az üdülési csekkeknél és az étkezési hozzájárulásnál az adómentes feletti részre 62 százalékos munkáltatói szjá-t, és az így megnövelt alapra kivetett 27 százalékos járulékot kell befizetni.

Az államtitkár beszámolt arról is: a társasági adó 2010-ben 16 százalékról 19 százalékra nő, és jelentősen szélesedik az adóalap, a kedvezmények jelentős része megszűnik.
A vállalkozások különadója ugyanakkor 2010-ben megszűnik.

A munkáltatói járulékok 5 százalékponttal 27 százalékra csökkennek ezév július elsején a minimálbér kétszereséig, majd jövőre e felett is. A rehabilitációs hozzájárulás azonban háromszorosára, 578 ezer forint fölé nő évente. A vállalkozói járulék pedig 1,5 százalékponttal csökken.

Jövőre változik az adójóváírás rendszere: 1,5 millió forintig 19 százalék, legfeljebb havi 11.970 forint lesz, és 3,552 millió forinttól futtatják ki 7 százalékkal.

A családi pótlék adóterhet nem viselő járandósággá alakul 2009 szeptember 1-jével, és megosztható lesz a két szülő között 50-50 százalékkal. Az egyedülálló szülő esetében a családi pótlék 50 százaléka számít be a jövedelembe.

Ugyancsak adóterhet nem viselő járandósággá alakul az otthonteremtési támogatás 2010 január elsejével. Két év türelmi idő után a támogatás 20 százalékát kell évente, összesen öt év alatt adóalapként figyelembe venni.

Az adókedvezmények nagy része megszűnik, kivéve a családi kedvezmény és a hosszú távú megtakarításokhoz kapcsolódó. 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.