Adóellenőrzés: méltányosabban, de pont ahogy eddig

Gazdaság fehérítése, adócsalások visszaszorítása, önkéntes jogkövetésre ösztönzés, a versenysemlegesség fenntartása – ezen a négy pilléren nyugszanak majd a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrzései az elkövetkezendő évben, hangsúlyozza ki a NAV nyilvánosságra hozott ellenőrzési útmutatója.

Fontos újdonság, hogy differenciáltan kezeli az adózókat: súlyosabb szankcióra számíthatnak az adóelkerülők, ugyanakkor az apróbb hibák elkövetőit méltányosabban elbírálásban részesülnek.

„Jelentős és pozitív előrelépés ez az új típusú szemlélet, azonban a gyakorlatban ez nem fog lényeges változást jelenteni vizsgálatok lefolytatása során. Csak az adóvizsgálat végén derül ugyanis ki, hogy „jó vagy rossz" az adózó, ehhez pedig – a megkülönböztetés tilalma alapelvének megfelelően – mindenkit ugyanolyan alaposan meg kell vizsgálni" – hívja fel a figyelmet dr. Réczei Géza, a Winkler, Barna és Társai Ügyvédi Iroda adószakértő ügyvédje.

Továbbra is fontos törekvés lesz azoknak az adózóknak a fokozott kontrollja, akiknél alaposan feltehető, hogy megalakulások, illetőleg működésük egyedüli célja az adó megfizetésének elkerülése. Velük szemben fokozott adóhatósági felügyelet lesz elrendelhető, szükség esetén az adószám felfüggesztésére vagy a vállalkozás végleges törlésére is lehetőséget biztosít a jogalkotó.

Hasonló szigorra számíthatnak azok azon adózók, amelyek székhelyszolgáltatót használnak arra, hogy ne legyenek fellelhetők az adóellenőrzés során, illetve amelyek az adóhatóság munkájának nehezítése érdekében székhelyük folyamatos áthelyezése mellett valódi tevékenységüket változatlan helyen végzik.

A „cégtemetésben" érintett vezetők felelősségre vonása mellett a tagok felelősségének vizsgálata is erősíti az ellenőrzések eredményességét.

A vagyonosodási vizsgálatok nem szűnnek meg, hanem a cégek vizsgálata és az érintett személyek vizsgálata össze fog kapcsolódni, amennyiben bűncselekmény elkövetése feltételezhető.

A korábbi évekhez hasonlóan az építőipar, mezőgazdaság, gépjármű szektor vállalkozásai, valamint az informatika, étterem- és szállás szolgáltatás területén működő adózók számíthatnak ellenőrzésre. Az adóhatóság azonban ennél sokkal székesebb területen vizsgálódik majd, az irányelv inkább figyelem felhívás.

„Mivel az önellenőrzés lehetősége az ellenőrzés megkezdésével megszűnik, érdemes átgondolni a vállalkozásoknak, hogy a szerződés, számla, teljesítésigazolás mellett megvannak-e azok a dokumentumok, üzleti partner szabályszerű működését igazoló iratok, amelyek a tevékenység valódiságának igazolására alkalmasak, mert ezek hiánya súlyos következményekkel járhat még egy szabályosan működő vállalkozás esetében is." – javasolja dr. Réczei Géza adószakértő ügyvéd.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.