Adóelkerülés uniós pénzből?

Az Európai Fejlesztési Bank (EIB) és a világ számos offshore adóparadicsomának összefonódására hívják fel a figyelmet civil szervezetek. A megkérdőjelezett EIB projektek milliós adóbevételektől fosztanak meg országokat.

A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) és partnere, a Közép-Kelet-Európai Bankfigyelő Hálózat szerint kulcsfontosságú fejlesztési projektek folynak a déli féltekén olyan cégek menedzselésében, amelyeket adóparadicsomokban vagy pénzügyi offshore központokban jegyeztek be. Ez milliós bevételtől fosztja meg a fejlődő országokat, korrupcióhoz és a pénzek felesleges kiáramlásához vezet, a lebonyolítási folyamatok átláthatatlanná válnak, és megkérdőjelezhető a projektek elszámoltathatósága is.

Az Európai Unió a házibankjának is hívott EIB-n keresztül támogatja a legnagyobb és sokat vitatott bányászati, energetikai és gátépítési projekteket. Ezek a támogatások azonban adóparadicsomokban bejegyzett közvetítőkön keresztül jutnak el a céljukhoz, melyek közül a cilvil szervezetk szerint a következők a legismertebbek:

- A Bermudán bejegyzett WAPCo. részvénytársaság a Nigériától Ghánáig húzódó nyugat-afrikai gázvezetékek lefektetését finanszírozza - a programot az EIB 75 millió euróval támogatta 2006. decemberében.

- A Bujugali Hydrocelectric gátprojekt Ugandában, melyet a Bujugali Energy Limited finanszíroz, amely áttételesen a Kajmán-szigetekhez köthető - az EIB 2007. decemberében 136 millió dollárra bővítette a hitelkeretet ennél a projektnél.

A bankfigyelő hálózat a közelmúltban megkereste az EIB igazgatótanácsának elnökét, Philipe Maystadtot, hogy tisztázza a bank adóparadicsomokban regisztrált, nagy projektekben érdekelt vállalatokkal való kapcsolatát. A szervezet a mai napig nem kapott választ, mert az EIB arra hivatkozik, hogy nem ad ki magán és banktitoknak minősített információkat.

Fazekas László, a Magyar Természetvédők Szövetségének koordinátora kijelentette: Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója, Angela Merkel német kancellár, Nicolas Sarkozy francia elnök és Gordon Brown brit miniszterelnökaz adóparadicsomok ellen van. Az Egyesült Államok elnöke, Barack Obama azt mondta, hogy azok, akik így működnek, kibújnak a társadalmi kötelezettségeik alól. Mégis, úgy tűnik, hogy ha a nemzetközi megavállalatokról van szó, az EIB aktívan támogatja az adóparadicsomok használatát az Európai Unió adófizetőinek fejlesztésekre előirányzott forrásaiból.

A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) és partnere, a Közép-Kelet-Európai Bankfigyelő Hálózat emiatt levélben fordult a Pénzügyminisztériumhoz és Erős Jánoshoz, a Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgatójához, hogy többet tudjanak meg a témával kapcsolatos magyar álláspontról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.