Adócsökkentés, ingyenpénz, roncsprémium

Rekordnagyságú konjunktúra-csomaggal akarja felfűteni a német gazdaságot a nagykoalíciós Merkel-kormány. Keddre virradóra a német kereszténypártok és a szociáldemokraták vezetői a berlini kancellári hivatalban megállapodtak a 2009-2010-es időszakra szóló közel 50 milliárd eurós „pakk" részleteiről.

A szövetségi köztársaság történetének legnagyobb gazdasági intézkedésének nevezett kormányzati akció ugyanakkor rekordnagyságú - egyes szakértők által 60 milliárd eurósra becsült - új adósságot is magával hoz. Peer Steinbrück (SPD) német pénzügyminiszter szerint Európa vezető gazdasági hatalma jövőre már nem tudja betartani az eurózóna azon feltételét, amely az államháztartási deficit felső mértékét a GDP három százalékánál húzza meg.

Közel két hónap leforgása alatt a második gazdaságélénkítő csomagot „rakták össze" a német nagykoalíció pártjai. Míg a 2008 végén elfogadott pakk 31 milliárd eurós volt, a mostani megközelíti az 50 milliárdot. - A két évre szóló konjunktúra-csomagnak köszönhetően Németország megerősödve fog kijönni a gazdasági válságból - hangoztatta kedden Berlinben újságírók előtt Angela Merkel (CDU) kancellár.

A még parlamenti jóváhagyásra váró csomag részeként a legalacsonyabb jövedelemadó-kulcsot 15-ről 14 százalékra vinnék le, az adómentes jövedelem összegét 170 euróval növelnék. Csökkentik a tb-járulék mértékét, a családoknak már tavasszal minden gyermek után száz eurós egyszeri juttatást terveznek folyósítani. A megroggyant autóipar talpra állítását szolgálja a 2500 eurós roncsprémium, ennyivel támogatnák, ha valaki legalább kilenc éves régi autója helyett új gépkocsit vásárol.

Mintegy 17,3 milliárd eurót költenének egészségügyi és oktatási intézmények felújítására, útépítésekre és más infrastrukturális nagyberuházásokra. A kancellár szerint a 80 milliárd eurót meghaladó két konjunktúra-csomaggal a német GDP három százalékát fogják válságkezelésre fordítani. Mindehhez társul még egy 100 milliárd eurós állami alap is, amelyből bajba jutott nagy német vállalatok igényelhetnek a gazdasági túléléshez szükséges hitelgaranciákat.

Emlékezetes, hogy tavaly ősszel a Merkel-kormány 500 milliárd eurós extra-csomaggal sietett a globális pénzügyi válság miatt bajba kerülő bankok megtámogatására. Míg vezető nagykoalíciós politikusok szerint egy német közép-osztálybeli kétgyermekes családot legalább 700 euró értékű pénzügyi tehertől szabadít meg a második konjunktúra-pakk, az ellenzéki pártok és gazdasági érdekszövetségek vezetői élesen bírálták az intézkedéseket. Különösen a beharangozott adócsökkentéseket tartják nevetségesen kevésnek. A szakszervezetek jó irányba tett, de nem elégséges lépésekről beszéltek: szerintük az alacsony jövedelmű családok jóval nagyobb segítségre szorulnának.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.