Adó a letöltött zenékre

Négy százalékos adót vetett ki New York állam kormányzója azon felhasználókra, akik zenét töltenek le készülékükre. Az új adónemmel a jelentős büdzséhiányt tervezi befoltozni a kormányzó.

Az iTax-re keresztelt terhet kiterjeszteik az elektronikus könyvekre és egyéb digitális szórakoztatási szolgáltatásokra is. Ez a lépés egyike azon 137 pontból álló listából, mellyel az állam a büdzséjét növeli a 2009-2010-es években, a hiány ugyanis 15,4 milliárd dollár a pénzügyi válság következtében.

Ezzel a döntéssel New York, New Jersey után a második azon államok sorában, akik törvényi erőre emelték a különadók bevezetését. További 18 államban maga az iPod gyártója, az Apple számol fel extra költséget az iTunes szolgáltatáson keresztül. Számos internetes kereskedelmi szervezet is tiltakozott az ítélet ellen, arra hivatkozva, hogy emiatt jelentősen meg fog emelkedni a kalózmásolatok száma. A NetChoice kereskedelmi csoport szerint éppen bátorítani kellene a letöltést - mivel ez inkább környezetbarát megoldás -, nem pedig adókkal eltántorítani a felhasználókat.

A digitális szolgáltatásokon túl különadót vetettek ki a cukros üdítőkre. A kövérségi adó értelmében 18 százalékos adó sújtja a kevesebb mint 70 százalékos gyümölcslevet tartalmazó italokat. De más szolgáltatások, mint például a taxi, az üzemanyag, a szivarok és sörök, manikűr, masszázs, mozi-, és sportesemény belépőjegyek is drágulnak.

New York államban az iTax is a
New York államban az iTax is a "készlet" része lesz
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.