Áder kinevezte az új MNB-alelnököt

Kinevezte Áder János köztársasági elnök Gerhardt Ferencet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) új alelnökének.

A kinevezés, amelyet a miniszterelnök javaslatára tett az államfő, április 22-étől hatályos és hat évre szól. Orbán Viktor miniszterelnök április 11-én jelölte Gerhardt Ferencet a jegybank alelnökének. A szakember 2011. március 21. óta a monetáris tanács külső tagja. Új alelnök kinevezése azt követően vált szükségessé, hogy Király Júlia április 8-án bejelentette, lemond alelnöki posztjáról.

Áder János köztársasági elnök a Magyar Nemzeti Bank alelnökévé nevezte ki Gerhardt Ferencet
Áder János köztársasági elnök – a miniszterelnök javaslatára a Magyar Nemzeti Bank alelnökévé nevezi ki Gerhardt Ferencet. 2013.04.22. Fotó: Móricz Simon

Gerhardt Ferenc a parlament gazdasági bizottságának meghallgatásán amellett érvelt, hogy a szakma szabályai szerint a jegybank óvatos, konzervatív lépéseket fog tenni a monetáris politikai döntései során, és ezekkel igyekszik majd beindítani a hitelezést, és ezáltal segíteni a növekedést.

A kinevezéssel várhatóan ismét hét fővel ülésezik majd keddi kamatdöntő ülésén a jegybank monetáris tanácsa. A testület márciusban kilencfős létszámmal ülésezett, miután Matolcsy György elnöki kinevezésével párhuzamosan egy alelnökkel és egy külső taggal bővült a testület. Karvalits Ferenc korábbi alelnök megbízatása március végén járt le.

A jegybanki vezető hétfői, a Sándor-palotában megtartott kinevezésén jelen volt Járai Zsigmond, az MNB korábbi elnöke, a felügyelőbizottság jelenlegi elnöke, Cinkotai János, Pleschinger Gyula, Bártfai-Mager Andrea és Kocziszky György, az MNB Monetáris Tanácsának külsős tagjai, Nagy Róza, az MNB főigazgatója, továbbá Baranyay László, a Magyar Fejlesztési Bank elnök-vezérigazgatója.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.