Áder Jánostól kérnek segítséget a takarékok

A kormány nem egyeztetett a takarékszövetkezetekkel a rendszer átalakításáról szóló törvény múlt heti benyújtása és elfogadása előtt. A takarékok szerint a jogszabály nemcsak az ő érdeküket, hanem az Alaptörvényt is sérti, ezért a köztársasági elnökhöz fordultak jogorvoslatért.

A legnagyobb takarékszövetkezeti integrációt, a 105 tagot tömörítő Országos Takarékszövetkezeti Szövetséget (OTSZ) meglepte a szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról benyújtott, majd három napon belül el is fogadott jogszabály, amelyet semmilyen szakmai egyeztetés nem előzött meg a szövetséggel és tagjaival. A törvény több pontján súlyosan sérti az Alaptörvény több rendelkezését és a takarékszövetkezeti közösség érdekeit, ezért az OTSZ tagjai Áder János köztársasági elnökhöz fordultak jogorvoslatért.

Sem az OTSZ, sem a tagok nem ismerték a törvénytervezet szövegét, sőt benyújtásának szándékáról sem tudtak. Erről nem esett szó azon a múlt hétfői szakmai megbeszélésen sem, amely a stratégia kialakításának folyamatában az első közös egyeztetés volt az OTSZ tagszervezetei és a hazai, illetve szövetkezeti pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos kormányzati stratégia kialakításával megbízott kormánybiztos között.

Az OTSZ megdöbbenéssel fogadta a törvény szövegében a takarékszövetkezeti szektor gyenge helyzetére, munkatársainak felkészültségére, intézményvédelmére, hosszú távon a további működés veszélyére utaló megállapításait. A takarékszövetkezeti integráció a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által elismert és a legmagasabb minősítési kategóriába tartozó intézményvédelmi szervezettel rendelkezik.

Az Országos Takarékszövetkezeti Intézményvédelmi Alap (OTIVA) által biztosított hitelintézeteknél az OTIVA 20 éves fennállása alatt soha sem következett be olyan állapot, hogy az Országos Betétbiztosítási Alapnak kellett volna helytállnia befagyott ügyfélpénzek miatt. Az elmúlt években történő takarékszövetkezeti problémák (Jógazda, Soltvadkerti Takarékszövetkezet) nem a takarékszövetkezeti integráció tagintézményeinél keletkeztek.

Az integráció megfelelő hitelkereslet esetén jelentős aktivitásra képes, a devizahiteleket kiváltó forinthitelek csaknem harmadát nyújtotta 2012-ben. Fejlett informatikai háttérrel és kártyaelszámolási rendszerrel rendelkezik, amelyet központi bankja, a Takarékbank fejleszt és üzemeltet. Az integráció folyamatosan nyereséges, tőkeellátottsága és likviditása biztosítja az üzletmenetet, és az üzleti volumen további bővítését is lehetővé teszi, az ügyfélforgalom kiszolgálása érdekében.

Az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség továbbra is nyitott a kormánnyal való konzultációra, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a párbeszéd megkezdődjön, és a szövetkezeti integrációról szóló törvény egyaránt szolgálja a magyar nemzet és a takarékszövetkezeti szektor érdekeit.

Az 1990-ben létrejött OTSZ 2012 végén – a tavaly június elsején belépett Takarékbankkal együtt – 105 tagot számlál, amely a takarékszövetkezeti szektor 80 százalékát lefedi. A takarékok 100 százalékig magyar tulajdonban lévő hitelintézetek, amelyek széles körű országos jelenléttel és ismertséggel rendelkeznek. A takarékszövetkezeti integráció évről évre növelve piaci részesedését, működésének hatékonyságát és jövedelmezőségét mára a magyar hitelintézeti rendszer versenyképes szereplőjévé vált.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.