Áder János visszaküldött két törvényt a parlamentnek

Áder János köztársasági elnök megfontolásra visszaküldött pénteken a parlamentnek két elfogadott jogszabályt, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló, valamint a kereskedelemről szóló törvény módosítását.

Mint korábban beszámoltunk róla az ezek kapcsán az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) jelezte: veszélyeztetik a magyar élelmiszer-gazdaságot az újabb törvénymódosítások. Az OKSZ ezért Áder János köztársasági elnökhöz fordul, kérve, hogy ne írja alá a törvénymódosításokat, mivel ezek ellentétesek a vásárlók és az alkalmazottak érdekeivel.

A szövetség fenntartásait fogalmazta meg, s egyebek között megdöbbentőnek minősítik, hogy az 50 milliárd forintnál nagyobb árbevételű élelmiszer kereskedelmi vállalkozásoknak két egymást követő, mérleg szerint veszteséges év után meg kell szüntetniük tevékenységüket. Erre nincs európai példa - szögezi le az OKSZ a közleményben.

A módosítások további eleme, hogy megmarad a "pláza-stop", nem építhető a jövőben 400 négyzetméternél nagyobb kereskedelmi értékesítőhely. Ezen kívül a nagyvárosias világörökségi területeken nem épülhet diszkont, nagy méretű szupermarket, valamint hipermarket, a jelenleg ott lévőknek pedig egy éven belül be kell szüntetniük tevékenységüket.
A módosítások között van az is, hogy a jövőben a 100 milliárd forint árbevételnél nagyobb áruházláncot terheli a bizonyítási teher a piaci erőfölénnyel visszaélés gyanúja esetén - emlékeztet az OKSZ.

Ezzel a korlátozásoknak súlyos csomagja alakult ki a legnagyobb élelmiszer-kereskedelmi vállalkozások körében - jelzi az OKSZ.

A szövetség szerint a korábbi korlátozó intézkedésekkel - az élelmiszer-felügyeleti díj átlagosan tizenötszörös emelésével, a reklámadó terheivel, egyes nagy bevásárlóközpontokból a trafikok kitiltásával - együtt mindez már olyan teher az élelmiszerpiac egésze számára, amely veszélyezteti a vásárlók kiszolgálását az eddig is jó minőségű, döntő részben magyar élelmiszerekkel.

Az OKSZ szerint mindez elfogadhatatlan annak tükrében, hogy a legnagyobb élelmiszer-kereskedelmi vállalkozások az elmúlt években közel 2000 milliárd forintot ruháztak be Magyarországon, több mint 50 ezer alkalmazottat foglalkoztatnak, a magyar beszállítók körében több tízezer család megélhetését biztosítják, és jó minőségű, megfizethető, magyar termékeket kínálnak a vásárlóknak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.