Áder aláírta a vasárnapi zárva tartást

Áder egy nappal karácsony előtt aláírta a vasárnapi bezárást. Márciustól vége a vasárnapi nagybevásárlásnak és az éjjel-nappalos közérteknek.
Beteljesült Semjén Zsolt akarata: egy nappal karácsony előtt, 23-án Áder János köztársasági elnök aláírta a nagy áruházak vasárnapi zárvatartásáról szóló törvényt. Mint arról írtunk, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) javaslatát sokáig jegelte a kormánypárt, illetve a frakcióban igen sokan ellenezték a KDNP ötletét, majd december közepén hirtelen Orbán Viktor miniszterelnök keményen beállt a kisebbik kormánypárt mögé. Ezzel elnémult a kormánypártbeli ellenzők - Varga Mihály, illetve a hírek szerint ilyen volt Kósa Lajos és Balla György is - hangja, majd a Fidesz végül megszavazta a törvényt.

Piaci szereplők, köztük az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) is arra kérte Áder Jánost, hogy ne írja alá a jogszabályt. Igaz,  kérdéses lett volna az akció sikere: a közelmúltban Áder két, szintén erősen vitatott nyíltan multiellenes törvényt - így a plázastop meghosszabbítását, illetve a két évig veszteséges áruházak kötelező bezárásáról szóló jogszabályt - is megfontolásra visszaküldött, ám a kormánypárt a december 23.-i rendkívüli ülésnapon a korábbinál is szigorúbbra változtatta a törvényeket, majd újból megszavazta azt.

A most aláírt törvénnyel immáron véglegesen eldőlt, hogy március tizenötödikétől kizárólag a kisméretű, családi boltok tarthatnak nyitva, továbbá megszűnnek az éjjel-nappalos közértek. 
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.