Ad is, meg nem is az EU a tejeseknek

Termeljenek kevesebbet – ezt üzente az alacsony árak miatt több fővárosban is tiltakozó, s erőteljesebb uniós beavatkozást követelő farmereknek Mariann Fischer Boel mezőgazdasági biztos.

 

 

 

A hétfői késő estébe csúszó agrárminiszteri találkozón mégiscsak előálltak valamiféle megoldással. A németek, a franciák és osztrákok szorgalmazták, s többek között a magyarok, a lengyelek és az olaszok is támogatták, hogy vegyék csak elő ezt a kérdést, s alaposan tekintsék át. A lényeg: a közvetlen kifizetések hetven százalékát két hónappal előre hozzák október 16-ra, meghosszabbítják a felvásárlási időszakot, valamint a tárolási támogatást, s kiterjesztik az iskolatej programot.

 

Az ülésen a Bizottság részéről rámutattak, hogy a romló piaci helyzetet figyelembe véve már hoztak intézkedéseket, például a vaj, a sajt és a tejpor exporttámogatására, a vaj raktározására és a tejpor intervenciós felvásárlására.

 

 

Ám a franciák felvetették, hogy a tavaly ősszel, a közös agrárpolitika állapotfelmérésének keretében kiötlött kvótarendszert nem jövőre, hanem már idén felül kellene vizsgálni. A hosszas viták lezárásaként a francia elnökség alatt sikerült nagy nehezen megállapodni abban, hogy évente egy százalékkal emelik a tejtermelési kvótát, majd 2014-15-től végleg megszüntetik.

 

Akkor egyébként Olaszországnak például sikerült  kierőszakolnia, hogy a kvótaemelést egyszerre megkapja, vagyis ne kelljen évente növelgetnie a mennyiséget. Most viszont sokan abban látják az alacsony árak okát, hogy az EU lehetővé tette a termelés növelését. Erre mondta azonban Fischer Boel, hogy nem a kvótával van a baj, s az állapotfelmérés során elért kompromisszumot nem kellene már most felrúgni.

 

A biztos szerint ugyanis nem bővült a termelés, ám a válság miatt a fogyasztók kevesebb tejterméket vásárolnak. Azaz a farmereknek úgy kellene alkalmazkodniuk, hogy csökkentik a termelést.

 

Ám képviselőik azt mondják, hogy sok gazdaság a hátrányos helyzetű területeken működik, s ha az EU nem lép közbe, akkor ezeken a vidékeken egyszerűen megszűnik ez a tevékenység. A miniszteri ülésen a kérdést felvető három ország közös elemzése szerint ráadásul az EU nem is túlságosan versenyképes a világpiacon: a sajtkivitel tíz, a vajexport három százalékkal esett vissza az év első három hónapjában.

 

Súlyosbíthatja a helyzetet, hogy az Egyesült Államok az EU exporttámogatási rendszerének visszaállítására hivatkozva hozott az amerikai kivitelt serkentő döntést. Fischer Boel elutasította, hogy az uniót bűnbakként állítsák be a tengerentúlon, ám az esetlegesen elmérgesedő európai-amerikai vita aligha oldja meg a tejgazdaságok jelenlegi gondjait.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.