Abszolútban továbbra is ezüst

Újabb helyezéssel csúszott lejjebb Budapest a fizetésekhez viszonyított európai gázárlistán – derül ki a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal által közzétett friss nemzetközi kutatásából.

Eszerint a felmérésben szereplő 21 uniós főváros és Belgrád között májusban a hazai főváros lakóinak a hatodik legkisebb tehertételt jelenti a számlafizetés. Noha a felmérés közel két évvel ezelőtti indulásakor e tekintetben még a tizedik helyen álltunk, tavaly október és idén március között volt már a helyezésünk ennél kedvezőbb, negyedik is. Ám azóta először Bukarest, majd most Párizs is beelőzött.

Áramárban Zágráb előttünk jár
Áramárban Zágráb előttünk jár
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A többi energiaár-helyezésünk hosszú hónapok óta változatlan. A 22 főváros körében mért tényleges gázár a felmérés kezdete óta, 23 főváros áramára sorában pedig kilencedik hónapja számít a magyar a második legalacsonyabbnak. Gázárban Bukarest, áramárban Zágráb jár előttünk – utóbbi utcahosszal. A vásárlóerő függvényében mért villanyszámla a 23 főváros között továbbra is a nyolcadik legnagyobb terhet jelenti a fővárosiaknak. Az áram- és a gázszámlának az átlag családi jövedelmen belül mért aránya ugyan a politikai nyilatkozatoknál jóval kedvezőbb, 4,8 százalék, és folyamatos javulást is mutat, ám ez a felmért fővárosok sorában még mindig a hatodik legkedvezőtlenebb adat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.