A válság előtti szint közelében a vállalatvezetők optimizmusa

A 2008-ban elmélyült világgazdasági válság előtti szintet közelíti idén januárban a vállalatvezetők jövőbeni növekedésbe vetett bizalma a PricewaterhouseCoopers (PwC) szerdán bemutatott felmérése szerint.

A nemzetközi üzleti tanácsadó cég felmérésében megkérdezett vezérigazgatók 48 százaléka "nagyon bízik" abban, hogy a következő 12 hónapban növekszik a gazdaság. Egy évvel korábban még csak 31 százalék volt a nagyon bizakodók aránya, a válság előtt, 2008 januárjában pedig 50 százalék.

A megújult bizalom valamennyi földrészre kiterjed. Európában is inkább az optimizmus a jellemző, Nyugat-Európában azonban az államadósság-válság miatt kevésbé bíznak a fellendülésben, kivéve Németországot, ahol a tavalyi 20 százalékról 80 százalékra emelkedett a leginkább bizakodó vállalatvezetők aránya.

A bizalom növekedését jelzik a munkaerő-felvételi tervek is: világszerte a vállalatvezetők 51 százaléka mondta, hogy létszámbővítést tervez a következő évben. Egy évvel korábban még 39 százalék volt ez az arány. A svájci Davosban, a Világgazdasági Fórum hivatalos megnyitója előtt bemutatott felmérésben 69 országból összesen 1.201 vezérigazgatót kérdeztek meg. A relatív többség, 39 százalék szerint Kína a legfontosabb ország a jövőbeni növekedés szempontjából. A második helyen az Egyesült Államok következik 21 százalékkal, a harmadik Brazília 19 százalékkal, a negyedik India 18 százalékkal.

"A recesszió utáni globális gazdaság meghatározó tendenciája a feltörekvő országok gazdasági növekedési üteme és az ebből fakadó gazdasági hatalmi eltolódás lesz. Az olyan feltörekvő gazdaságok, mint Kína, India, vagy Brazília a fejlett nemzetekét messze túlszárnyaló ütemben növekednek" - mondta Dennis M. Nally, a PwC elnöke. Ebből adódóan "a fejlett és fejlődő gazdaságok különböző növekedési sémáit megértő, illetve kiaknázó vállalatok lesznek az következő évek nyertesei" - tette hozzá.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.