A zloty kárára erősödött a forint

Erősödött pénteken a forint, és a térségi devizák közül a cseh korona és a zloty viszont veszített értékéből, utóbbi főként azért, mert egyre több hír szól arról, hogy a lengyel deviza a Varsóban tervezettnél később léphet be az euró előszobájának tartott ERM2 árfolyamrendszerbe.

Pénteken késő délután a devizapiacon egy euró 292,48 forintot ért, ami 1,59 százalékkal erősebb árfolyam, mint csütörtökön késő este. A leggyengébb pénteki euróárfolyam 299,23 euró volt. Idén eddig a forint 10,98 százalékkal erősödött az euróhoz viszonyítva.

Ugyanekkor a dollár 220,31 forintra hanyatlott az előző napi 226,02 forintról (-2,53 százalék). Az euró 1,17 százalékkal 26,633 cseh koronára erősödött, és 0,36 százalékkal 4,4725 zlotyra drágult. A pénteki forinterősödés két tényezőre vezethető vissza. Egyrészt az euró dollárral szembeni erősödésének, másrészt a zlotyból más térségbeli devizákba történő portfolió átrendezéseknek volt köszönhető.

A zloty a múlt héten háromhavi csúcsra emelkedett, miután Lengyelország 20,5 milliárd dollárt kért a Nemzetközi Valutaalap (IMF) újfajta, rugalmas hitelkeretéből, e héten azonban 5,5 százalékkal leértékelődött az euróval szemben.
A gyengülés folyamata pénteken sem szakadt meg, a zloty további 0,5 százalékot veszített értékéből euróban csütörtökhöz képest.

A hét kellemetlen meglepetések egész sorát hozta; a tavalyi GDP-arányos államháztartási deficit a kormány 2,7 százalékos várakozása helyett 3,9 százalékra rúgott, és várhatóan idén is meghaladja a három százalékot, amit felső határként szabtak meg az eurózónába igyekvő országokkal szemben. A zloty ezért az idei első félévre

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.