A WizzAir rárepül a SkyEurope piacára

Belép a szlovák piacra a WizzAir. A társaság ezt röviddel azután jelentette be, hogy a pozsonyi székhelyű SkyEurope csődvédelmet kért.

Belép a szlovák piacra a WizzAir, s könnyen lehet, hogy ezzel megadják a kegyelemdöfést a nehéz helyzetben lévő SkyEurope-nak, amely két hete csődvédelembe menekült a hitelezői elől. A hazai alapítású, regionális fapados légitársaság első járatát szeptember 20-án indítja Pozsonyból Rómába, heti négy alkalommal. Az Airbus A320-as „w" modellben jár majd, azaz egyelőre nem létesítenek pozonyi bázist: a kolozsvári bázisról Rómába repülnek, onnan Pozsonyba, majd ismét Rómába, s ezt követően térnek vissza Kolozsvárra. Így a gépnek egyetlen szakaszt sem kell utasok nélkül megtennie.

A régió legnagyobb diszkont fuvarozójává előlépett WizzAir úgy látszik döntött: ha a piac nem kényszeríti térdre a Sky Europe-t, megteszik ezt ők maguk. Erre utal, hogy Pozsonyban is bevezetik az árgranacia szolgáltatásukat: ha valaki olcsóbb jegyet talál ugyanarra a napra és célállomásra, akkor visszatérítik a különbözetet. Váradi József vezérigazgató a múlt héten még nem adott egyértelmű választ arra a kérdésre, hogy létesítenek-e bázist a Pozsonyban, sőt annak a nézetének adott hangot, hogy a légikikötő díjai túl magasak az ultra low cost modellben gondolkodó fapadosoknak.

- A piac megvan, a költségek leszorításán még dolgozni kell. De ezt a lépést még több követheti - mondta kérdésünkre Kázmér Natasa, a cég kommunikációs igazgatója. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a másik ultra low-cost társaság, a Ryanair több járatot is üzemeltet Pozsonyból, igaz, ők sem használják bázisnak a repteret. Amely, a SkyEurope vergődése miatt lépéskényszerbe került: ha kedvező feltételeket kínál a WizzAirnek, az létesíthet ott bázist, s üzemeltethet járatokat pont azon célállomásokra (igaz, más repterekre), ahová jelenleg a SkyEurope is jár: Párizsba, Londonba vagy más brit városokba, vagy épp Milánóba. A szeptemberben induló Pozsony-Róma járat tehát teszt. Ha jól sikerül, akkor Pozsony lehet az első olyan reptér, ahol egymással fog versenyezni a két fapados nagyágyú, a Ryanair és a Wizz Air.

Felszállóágban a Wizz Air Budapesten
WizzAir, wizzair, repülőgép, 2009-07-01, Reviczky Zsolt felvétele,
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.