A Watergate-botrány óta nem voltak olyan olcsók a részvények, mint most

A hetvenes években töltöttek utoljára olyan hosszú időt az amerikai részvények az átlagos értékeltségi szint alatt, mint most.

A hetvenes években töltöttek utoljára olyan hosszú időt az amerikai részvények az átlagos értékeltségi szint alatt, mint most – derül ki a Bloomberg összegzéséből. Az S&P 500-as indexben szereplő cégek a történelmi átlag szerint a nyereség 16,4-szeresén forognak, jelenleg azonban a mutató 13,7-en áll. Utoljára 2010 májusában állt az átlagos értékeltségi szint felett a piac.

A mostaninál hosszabb időt az átlag alatt utoljára a hetvenes években töltött az S&P, akkor Nixon elnök Watergate-botrány miatti lemondása és az olajválság is keserítette a befektetők életét. Jelen pillanatban annak ellenére igen alacsony az értékeltségi szint, hogy az amerikai vállalatok igen hatékonyan működnek, s kilátásaik sem rosszak. Ráadásul az alacsony kamatszint is segíti a cégek profittermelését. A hetvenes évekkel összevetve az is nagy különbség, hogy akkor igen magas kötvényhozamokkal kellett a részvényeknek versenyezniük, míg most rekordalacsony a kockázatmentes kamatláb. 

A tartósan alacsony értékeltségi szint arra utal, hogy a befektetők sok olyan kockázatot látnak, melyek közvetve kihathatnak a profitokra. Legfőképp ilyen az európai válság, de az amerikai brutál eladósodottsági szint sem fenntartható örökké. A korábbi tapasztalatok mindenesetre azt mutatják, hogy a tartós alulértékeltségi periódusokat nagy tőzsdei áremelkedések követik. (ecoline.hu)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.