A világ lakosainak hatoda éhezik

Az idén mintegy már egymilliárdra emelkedik az éhezők száma a világon, ami a Föld lakosainak hatodát jelenti - mondta Mária Kadlecikova, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) regionális irodavezetője egy keszthelyi konferencián.

Újabb százmillióval gyarpodva már egymilliárd ember éhezik Naponta többen maradnak éhen, mint az  Európai Unió, az Egyesült Államok és Kanada lakossága együttvéve - állította  Mária Kadlecikova, a közelgő élelmezési világnap alklamával tartott konferencián.

Elsősorban a fejlődő országokban, vidéken teremtett szörnyű helyzetet az üzemanyagok és az élelmiszerek  2007-2008-ban indult áremelkedése. A FAO élelmiszerár-indexe 58  százalékkal növekedett 2007 és 2008 nyara között, s hiába kezdtek el  csökkeni az árak a múlt év júniusában, a gabonaárak még mindig 65  százalékkal magasabbak, mint 2005-ben voltak.

Mária Kadlecikova hozzátette: a világon naponta 25 ezer ember  hal éhen, ezért célzott és hatékony szociális intézkedések kellenek,  mert ezek az emberek nem feltétlenül a saját hibájukból kerültek  kilátástalan helyzetbe. A FAO becslése szerint a fejlődő országok  mezőgazdaságának évi 30 milliárd dollár befektetésre volna szüksége,  ami 120 milliárd dollár hasznot hozna, ez elég lenne a mezőgazdaság  termelékenységének javítására, az élelmiszerellátás biztonságának  növelésére.

Mária Kadlicekova a szükséges összeg nagyságát szemléltetve  elmondta: évente százmilliárdokat költ az emberiség fegyverekre,  vagy mostanában a pénzügyi szektor stabilizálására.

A FAO regionális irodavezetője közölte: a november közepén,  Rómában tartandó Élelmezésbiztonsági Csúcstalálkozón a legfőbb  kihívások kezeléséről tárgyalnak a résztvevő nemzetek. Az ENSZ  tagállamainak tíz évvel ezelőtti vállalása ellenére ugyanis  bizonyosan nem sikerül 2015-ig csökkenteni az éhezők számát a  világban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.