A világ a mi chipsadónkat másolja?

Az ENSZ-tanácskozás központi témája volt az élelmiszerekkel kapcsolatos felelősség. Szócska Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkára ebből azt a következtetést vonja le, hogy a világban követőkre talált a magyar chipsadó.

A világtrendbe illeszkedik a magyar chips- és üdítőitaladó – jelentette ki az MTI-nek New Yorkban helyi idő szerint hétfő este Szócska Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkára.

Álláspontja szerint az ENSZ-közgyűlés nemfertőző betegségekkel foglalkozó tanácskozásán is kiderült: a magyar kezdeményezés követőkre talált a világban.

Az államtitkár felhívta a figyelmet Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár és más felszólalók beszédeire. Ezek központi témája volt, hogy az életmód kérdéséhez az egyén mellett a gazdasági társaságoknak is sokkal nagyobb felelőséggel kell viszonyulniuk.

Lényeges az általuk forgalmazott egyes cikkek népegészségügyi hatása. Különösen fontos ez az alkohol, a dohány illetve a sózott és cukrozott élelmiszeripari termékek esetében.

Az államtitkár szerint nemcsak francia, spanyol és más európai követői vannak a megadóztatás ötletének. Néhány országban ugyanis bizonyos termékcsoportok betiltása is felmerült.

"Meglepetéssel, s egyúttal örömmel hallgattuk, hogy az általunk meghozott lépés visszaigazolást nyert a világban” – mondta Szócska Miklós, aki Schmitt Pál köztársasági elnökkel együtt vett részt a tanácskozáson.

Az államtitkár példaként hozta fel, hogy a német delegáció részéről konkrét kérdések hangzottak el az adó indokolhatósága kapcsán.

A nemfertőző betegségekkel kapcsolatos hazai problémákról szólva Szócska Miklós felhívta a figyelmet: Magyarország a fertőző betegségek elleni védekezés terén a világ élvonalához tartozik. Sokan követik a magyar oltási program és más prevenciós tevékenységek példáját.

A szív- és érrendszeri, daganatos betegségek területén szintén sok esetben vezető helyen állunk a megbetegedési és halálozási statisztikákban. Ahogy az a köztársasági elnök felszólalásában is elhangzott, áttörést kell elérni a megelőzés területén. Új modelleket kell találnunk, amelyek a prevenciótól a beteg otthoni ápolásáig terjednek.

A magyar egészségügy nemzetközi szerepvállalásával kapcsolatban Szócska Miklós elmondta, hogy a Magyarországon korábban kiképzett orvosok közül ma sokan vezető pozíciókat töltenek be szerte világon. Ez kiaknázásra váró lehetőség.

Rámutatott, hogy Magyarországon ma több külföldi orvostanhallgató tanul, mint magyar. Az ENSZ-tanácskozáson további szakemberek képzésével kapcsolatban történtek tárgyalások.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.