A vidékfejlesztési miniszterhez fordul a GVH dinnyekartellügyben

A Fidesz által átírt versenytörvény értelmében a vidékfejlesztési miniszter leállíthatja adott agrárkartellügyekben a vizsgálatot.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter állásfoglalását kéri ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) két folyamatban lévő kartellügyben. A kormánytöbbség által idén keresztülvitt versenytörvény-módosítás értelmében ugyanis agrárkartellek esetén a GVH csak akkor folytathatja vizsgálatát, ha ahhoz a vidékfejlesztési miniszter is hozzájárul.

A GVH az idén nyáron indította el a dinnyekartell-vizsgálatát, amikor a Simonka György fideszes képviselő vezette Magyar Dinnyeszövetség és több nagy áruházlánc is megállapodott abban - a GVH gyanúja szerint - hogy a szezonban jóval az akkori piaci ár felett fogják értékesíteni a dinnyét.

Bár a GVH fellépésére végül a megállapodás felbomlott, ám becslések szerint így is komoly kár érte a hazai fogyasztókat, mivel a megállapodás miatt sikerült az itteni piacról egy nagyobb dinnye-importszállítmányt távol tartani.

Miután a vidékfejlesztési tárca és Budai Gyula parlamenti államtitkár támogatásával létrejött dinnyemegállapodást a GVH vizsgálat alá vonta, a Fidesz soraiból Pócs János dinnyeexportőr képviselő egyéni indítványára módosították a versenytörvényt oly módon, hogy agrárkartell-eljárásoknál a vidékfejlesztési miniszter kvázi vétójogot kapott, méghozzá visszamenőlegesen is.

A GVH most a törvény alapján fordult a VM-hez.

A  dinnyekartell mellett egy másik, agrárszektort érintő kartellügyet is folytat a GVH: az Andosa Market Kft. és a Mortak Fruit Kft. ügyében a GVH azt gyanítja, hogy a vállalkozások összejátszottak a Magyarországon 2010 novemberét követően kiírt zöldség- és gyümölcsbeszerzésekre vonatkozó közbeszerzési eljárások során.

A GVH emellett a mai napon tette közzé, hogy megszüntette a vizsgálatot a cukorkartellügyben, mivel a vizsgálat jelen szakaszában nem látta bizonyítottnak a kartellezést. A GVH szerint az eljárás megszüntetéséhez az is hozzájárult, hogy az átírt versenytörvénybe foglalt miniszteri vétó miatt bizonytalanná vált, hogy érdemes-e egy hosszas és költséges bizonyítási eljárást lefolytatni a hivatalnak.

Korábban, a GVH által szervezett szakmai konferencián elhangzott: a kartellek elsősorban a vásárlókat károsítják meg. 2006-os becslés szerint csak a közbeszerzési kartellek 100 milliárd forintjába kerültek az adófizetőknek. Hasonló nagyságrendű, vagy ennél is nagyobb kárt tudnak okozni az élelmiszeriparban lévő kartellek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.