A versenytársak örültek volna a Raiffeisen kivonulásának

Heinz Wiender, a Raiffeisen Bank vezérigazgatója szerint nem az ő szava döntött arról, hogy a pénzintézet Magyarország maradjon, hanem a Raiffeisen Bank International menedzsmentje határozott így.

Heinz Wiedner a Portfolio.hu-nak adott interjújában azt mondta, a maradás volt a helyes döntés. Több szegmensben is kedvező növekedést lát: például elégedett a vállalati szegmenssel, ahol az exportfinanszírozási részesedésük átlépte a 30 százalékot, ezzel az Eximbank legnagyobb partnerévé váltak. A privátbanki pozíciót is megerősítették, és alacsony bázisról indulva az egyik legnagyobb növekedést érték el az új ügyfelek megszerzése terén a kkv-szektorban.

Ahogyan a vezéigazgató mondta: "A bank értéke természetesen jóval magasabb, mint a sajtóban megjelent lényegében zéró érték. Jelentős piaci súlyú bank vagyunk nemcsak az eszközeinket, hanem jövőbeni profitabilitásunkat tekintve is, hamarosan pedig újra nyereségesek lehetünk. Ráadásul a bank értékét nemcsak jövőbeni teljesítménye, hanem tőkéje is meghatározza. Körülbelül 500 millió eurónyi tőkénk van, amiről nem szabad megfeledkezni. A bank stratégiai értékét pedig nemcsak a következő egy, hanem 5-10 év határozza meg. A magyar Raiffeisennek nemcsak pénzügyi, hanem stratégiai értéke is van, amit nem könnyű feladni.

Arra a kérdésre, hogy más bankvezérek mit szóltak az esetleges kivonuláshoz, azt válaszolta, hogy sosem lehet tudni, hogy a versenytársak azt mondják-e, amit gondolnak. Egy rivális szempontjából nézve talán örültek volna, ha a bank elhagyja az országot. Abban viszont nem biztos, hogy magánemberként is így vélekedtek volna.

Arról, hogy az MNB elnöke, Matolcsy György azt mondta, hogy a nagybankok fele kivonulhat Magyarországról a következő másfél évben, azt mondta: "Rövid távon erre nem kell számítani, de hosszú távon lehetséges, hogy igen. Ebben a pillanatban nem látom, hogyan történhetne ez meg. Egyedül a BayernLB-nek kell eladnia leányvállalatát egy előre meghatározott határidőig. Jöhetnek összeolvadások és némi aktivitás a területen, de nem hiszem, hogy a bankok kivonulnának egy éven belül. A mi esetünkben lezárultak a tárgyalások, és amint hallani lehet, más nagybankok sem gondolkodnak a kivonuláson. Azt sem gondolom, hogy orosz vagy kínai befektetők érdeklődnének a magyar bankok iránt mostanában."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.