A versenyhivatallal egyeztetett a közműhivatal

Tegnap a fogyaszóvédelmi hatósággal, ma pedig a versenyhivatallal egyeztetett Dorkota Lajos, a közműhivatal új, eddig a Fideszben politizáló elnöke az együttműködések hatékonyságnövelési lehetőségeiről.

A villamosenergia-, földgáz-, illetve közműszolgáltatással kapcsolatos hatósági feladatokról egyeztetett a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke – közölte a MEKH.

Az energetikai és közműszektor felügyelete mindkét szervezet számára fontos feladat. A fogyasztók és a piaci verseny tisztaságának megőrzése érdekében a két szervezet együttműködik.

A MEKH egyik kiemelt feladata a piaci verseny élénkítése. Ennek kedvező a hatása a szabadpiacon vételező fogyasztókra, mivel az árak csökkenését eredményezi – írják. A villamos energiáról és a földgázellátásról szóló törvények értelmében a MEKH versenypiaci elemzést végez, és a rendelkezésre álló eszközökkel erősíti a nem lakossági fogyasztókért folytatott versenyt.

A GVH a gazdasági hatékonyságot kikényszerítő piaci verseny szabadságának és tisztaságának védelme érdekében szankcionálja a versenyellenes magatartásokat, illetve felügyeli a szabályok betartását.

Dorkota Lajos, a MEKH elnöke a találkozón elmondta, a tapasztalatok azt mutatják, míg a nagyfogyasztók esetében igen intenzív a verseny, addig a kisebb fogyasztóknál ez kevésbé jellemző. Éppen ezért nagyon fontos a MEKH piacszabályozó munkája. „A nemzetgazdaságilag meghatározó szereppel bíró kis- és középvállalkozások érdekeit képviselve kiemelten fontos, hogy a MEKH a rendelkezésére álló eszközökkel ösztönözze a versenyt, illetve megvédje a fogyasztókat a kiszolgáltatott helyzettől” – hangoztatta az elnök.

Dr. Juhász Miklós, a GVH elnöke hangsúlyozta, hogy a versenyhatóság – a szabályozó hatóság hatáskörének, így többek között a jelentős piaci erejű szolgáltatókra vonatkozó szabályok érvényesítésére vonatkozó hatáskör tiszteletben tartása mellett – fellép az energiapiacokon a gazdasági erőfölénnyel való visszaélések és a versenykorlátozó megállapodások gyanúja esetén. A versenyhatóság feladatait a szabályozó hatósággal való szoros együttműködésben tudja hatékonyan ellátni.

A MEKH és a GVH együttműködésének részleteit – a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően – a hatóságok közötti megállapodás rendezi. A találkozón a két hatóság elnöke célul tűzte ki a 2005-ben megkötött együttműködési megállapodás felülvizsgálatát az együttműködés hatékonyságának növelése érdekében – zárul a közlemény.

Tegnap egyébként a MEKH és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság már meg is újította a közöttük 2008-ban létrejött hasonló megállapodást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.