A Versenyhivatal engedélyezte, hogy az MFB és az MVM irányítsa a Magyar Gáz Tranzit Zrt.-t

A MGT Zrt. feladata, hogy az eustream a.s. Szlovákiában bejegyzett vállalattal megépítse, majd üzemeltesse az új szlovák–magyar gázvezetéket.

Az MGT feladata, hogy az eustream a.s., szlovák jog alatt bejegyzett vállalattal együttműködve megépítse, majd 25 éven keresztül üzemeltesse egy új, magyar–szlovák kétirányú, nagy nyomású (75 bar) földgázszállító-vezeték magyarországi szakaszát.

Az új gázvezeték az összes magyarországi import földgázvezeték kapacitásának 10-15 százalékát fogja kitenni.

A GVH szerint az MGT-ben történő irányításszerzés miatt versenyhatásokkal nem kellett számolni figyelemmel arra, hogy a létrejövő új gázvezeték éppen növelni fogja a teljes importkapacitást, továbbá tekintettel az MVM-csoportnak a földgáz nagykereskedelmi piacokon fennálló jelenlegi alacsony részesedésére és az importcélú gázszállítás területén meghatározó szereplő (FGSZ Zrt.) jelentős piaci pozíciójára is.

Szintén lényeges szempont volt, hogy az MFB-csoport közös irányítókénti belépése inkább enyhíti, semmint erősíti a vertikális kapcsolódással összefüggő esetleges versenyproblémát. A GVH szerint az MFB-csoport új – közös –irányítókénti tulajdonosi érdekeltsége kizárólag az MGT minél hatékonyabb működéséhez kapcsolódik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.