A VDSZSZ ismét tengelyt akaszt a kormánnyal

Tiltakozik a kormány MÁV-ot átalakító terve ellen a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ), és minden törvényes eszközt igénybe vesz, hogy annak végrehejatását megakadályozza - mondta Gaskó István, a szakszervezet elnöke hétfőn, sajtótájékoztatón Budapesten.

A szervezet első embere közölte: hozzájutottak a vasút átalakítását taglaló kormányzati anyaghoz, amely csak a MÁV-ingatlanok átcsoportosításával, eladásával foglalkozik, és nem taglal szakmai kérdéseket, például a szolgáltatási színvonal javítását. Kérdésre válaszolva a VDSZSZ elnöke elmondta, hogy először a tárgyalásokra összpontosítanak, a témában rendkívüli Vasutas Érdekegyeztető Tanács (VÉT) összehívását kezdeményezték, július 2-án pedig a közlekedési minisztériumban egyeztetnek, és ha ezek nem vezetnek eredményre, akkor "keményebb eszközöket" vetnek be.

A szakszervezet arra kéri a kormányt, hogy "felelőtlen" intézkedéseket ebben a ciklusban már ne tervezzen, évtizedekre kiható, súlyos döntéseket már ne akarjon hozni, mert "nincs hozzá hitele, kompetenciája". Gaskó István közölte: nem járulnak hozzá az olyan típusú átszervezéshez, amely kockáztatja a vasutasok ezreinek egzisztenciáját, a privatizációra szánt MÁV-Gépészeti és MÁV-Trakció Zrt. munkavállalói jövőbeni helyzetét. Gaskó István elmondta: a kormány terve arról szól, hogy a jelenlegi MÁV Zrt.-t és leányvállalatait milyen módon kívánják még ebben a kormányzati ciklusban átszervezni, eladni, privatizálni, ingatlanjaitól megfosztani.

Az elnök szerint az anyag szakmai tartalmat nem mutat fel, nincsenek benne megállapítások a pályavasút kapacitásának gazdálkodására, a személyszállítási szolgáltatás javítására. Úgy vélte, hogy a kormányzati anyag kizárólag ingatlanban látja a magyar vasúti közlekedést, mivel megtartandó és értékesítendő ingatlanokat sorol fel benne. Felháborítónak nevezte a VDSZSZ elnöke, hogy a kormány lejáratja, pusztítja a vasúti közlekedést, amely Nyugat-Európában a reneszánszát éli.

A munkaanyag a szakszervezeti "erő" alakulását is latolgatja, ebben úgy vélik, hogy az érdekérvényesítő képesség az eddigiekhez képest jelentősen csökkenni fog - idézte Gaskó István, aki szerint szégyen egy magát szocialistának, vagy szociáldemokratának definiáló kormányzattól, hogy szándékosan a szakszervezeti erőt akarja továbbgyengíteni.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.