A vas és gumi országa leszünk

Orbán Viktor miniszterelnök szerint az iparnak a hazai összterméken belüli arányát tekintve Magyarország néhány éven belül az első lesz Európában.

Az állam 2,7 milliárd forinttal támogatja a japán Bridgestone tatabányai beruházását, a gumiabroncsgyártó 71,5 milliárd forintból bővíti magyarországi üzemét. A fejlesztés eredményeként az alkalmazottak száma a jelenlegi 350-ről 850-re emelkedik - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a bővítés alapkő-letételi ünnepségén.

A kormányfő tévedésnek nevezte azt az Európában az elmúlt tíz évben kialakult gondolatot, hogy egy gazdaságban az ipari termeléstől a szolgáltatási ágazat veszi át a vezető helyet. „Fontos a szolgáltatás, ott is lehet sok pénzt csinálni, munkahelyeket teremteni”, de ha nincs termelés, nincs kinek szolgáltatni – mondta.

A jelenlegi politika folytatásával Magyarország néhány éven belül – Csehországot és Németországot megelőzve - a jelenlegi második-harmadik helyről az első helyre kerülhet az uniós tagállamok között a tekintetben, hogy a GDP mekkora részét adja az ipari ágazat – tette hozzá Orbán Viktor, aki szerint a magyar gazdaság, bár messze van még attól, hogy kiválóan teljesítsen, de jobban teljesít, mint korábban.

Az eseményen Franco Annunziato, a Bridgestone európai részlegének elnök-vezérigazgatója elmondta: a bővítés sok szempontból fordulópont, hiszen növeli az üzem termelési kapacitását, termelékenység- és minőségjavulást eredményez. Emlékeztetett: a beruházás révén 6,5 millió abroncs lesz a gyár éves termelési kapacitása, ami több mint 200 százalékkal nagyobb a jelenleginél.

A Bridgestone októberben jelentette be, hogy 267 millió eurós beruházással a jelenlegi háromszorosára, napi 18 ezer abroncsra emeli tatabányai gyárának személygépjármű-abroncs kapacitását. A fejlesztés 2017 első felében zárul. A társaság 2008-ban kezdte meg a termelést tatabányai gyártóüzemében, amelyben jelenleg nagy teljesítményű személygépkocsi-abroncsokat gyártanak. A Bridgestone-t, amely értékesítését tekintve a világ elsőszámú gumiabroncsgyártója, 1931-ben alapították. A cég világszerte mintegy 50 gyárban több mint 138 ezer embert foglalkoztat.

Bővitik a Bridgestone tatabányai gumiabroncs-gyárát
Orbán Viktor
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.