A vártnál nagyobb volt februárban a cseh ipari termelés csökkenése

Csehországban a vártnál nagyobb mértékben csökkent a februári ipari termelés, miközben folytatódott a kiskereskedelmi eladások mérséklődése.

Az ipari termelés 23,4 százalékkal esett februárban éves szinten. A szakértők kisebb, 19 százalékos csökkenésre  számítottak. A januári ipari termelés 22,8 százalékkal zsugorodott.

A lakossági kiadások visszafogása, illetve a munkanélküliek  számának a növekedése miatt februárban 7,9 százalékkal mérséklődtek  a cseh kiskereskedelmi eladások éves szinten. A szakértők jóval  kisebb, 3,5 százalékos visszaesést becsültek. Januárban a csökkenés  3,4 százalék, decemberben 3,3 százalék volt éves szinten.

A folyó fizetési mérleg 17,13 milliárd korona (858 millió euró)  többletet ért el februárban, szemben a januári 1,52 milliárd koronás  hiánnyal. A márciusi mérleg sokkal kedvezőbb, mint a szakértői  várakozásokban szereplő 2,6 milliárd koronás többlet.

A fizetési mérleg kedvező alakulása a kereskedelmi mérleg  javulásának köszönhető: ez utóbbi februárban 9,5 milliárd korona  többletet ért el a januári 4,32 milliárd koronával szemben. Az  aktívum megduplázódása ellensúlyozta a külföldi tulajdonban lévő  helyi cégek osztalék kifizetéseiből, illetve a külföldi befektetők  tőkekivonásaiból fakadó pénzkiáramlást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.