A vártnál kevesebb amerikai munkahely keletkezett

A várakozástól jócskán elmaradt a pénteken közzétett adat a munkahelyteremtés helyzetéről az Egyesült Államokban. Mindössze 96 ezer állást hozott létre a magán- és az állami szféra, holott a megfigyelők 120 ezerre számítottak. Ez arra utal, hogy az amerikai jegybank (Fed) is kénytelen lesz beavatkozni.

Az elemzők legalább 120 ezer új munkahely keletkezésére számítottak augusztusban, ám csupán 96 ezerről adott számot a munkaügyi minisztérium. Közben a munkanélküliségi ráta 8,3 százalékról 8,1 százalékra csökkent, ennek oka az lehet, hogy kevesebben keresnek elhelyezkedési lehetőséget. Rossz hír az is, hogy a júniusi és a júliusi adatot 41 ezerrel lefelé módosította a tárca statisztikai részlege. Idén, havi átlagban 139 ezer, tavaly 153 ezer munkahely jött létre, de elemzők szerint legalább 200 ezerre lenne szükség, hogy a munkanélküliségi ráta érdemben mérséklődjék.

A héten egyébként a magánszektorból adatokat gyűjtő ADP cég azt közölte, hogy 201 ezer munkahely jött létre, elsősorban a szolgáltatásokban. Öt hónap óta ez a legnagyobb emelkedés, s a piaci megfigyelők reménykedőn kezdtek nyilatkozni az amerikai munkaerőpiac és általában a gazdaság állapotáról. Az Európai Központi Bank (EKB) bejelentése az államkötvény-vásárlásról, vagyis lényegében az eurózóna felbomlásának megakadályozásáról, a részvényárfolyamok látványos emelkedését hozta magával az amerikai piacokon is, amelyek eleve arra számítva kapaszkodtak felfelé az utóbbi hetekben, hogy a Fed is lép a lanyha növekedés és a magas munkanélküliség miatt.

Az amerikai választási kampány központi témájának ígérkezik a foglalkoztatás. Ez egyértelműen kiderült már a republikánusok elnökjelölő gyűlésén, s magyar idő szerint péntekre virradóan erről beszélt Barack Obama elnök a demokraták konvencióján, amelyen előző nap Bill Clinton volt elnök szintén erre a témára terelte a hallgatóság figyelmét. A vita érthető, hiszen a válság csúcspontjához, az 2009. októberi 10 százalékhoz képest ugyan jelenleg 8,1 százalékos a ráta – sokkal alacsonyabb, mint az eurózónában -, de az amerikai jegybank szerint legalább két százalékkal magasabb az elfogadható szinthez képest.

A csökkenéshez gyorsabb gazdasági növekedési ütemre lenne szükség – ezt adta értésre Ben Bernanke jegybankelnök a Jackson Hole-i konferencián néhány nappal ezelőtt, s e ténnyel támasztotta alá, miért fontolgatják a Fed vezetői a további gazdaságélénkítő intézkedések meghozatalát. A CNN kimutatása szerint Obama elnöksége alatt 4,32 millió munkahely szűnt meg, és négymillió keletkezett.

S bár a közgazdászok zöme egyelőre inkább aggodalommal figyeli az amerikai folyamatokat, az alacsony, de az európainál sokkal gyorsabb növekedési ütemet, addig a Financial Times-ban ezzel a nézettel száll szembe Roger Altman, az Evercore Partners elnöke, volt pénzügyminiszter-helyettes. Úgy ítéli meg, hogy a válság hatásait végleg kiheveri az amerikai gazdaság a következő négy évben, s ezt követően évi három-négy százalékos növekedési ütemre lehet képes.

Altman pontjai

A szakember öt tényezőt említ véleményének alátámasztására. Az első: éledezik a lakáspiac. Emelkednek az árak szerte Amerikában. S a Goldman Sachs is azt jelzi, hogy a jelenlegi évi 700 ezerről 1,4 millióra emelkedhet a megkezdett lakásépítések száma 2015-re. A második: látványosan bővül az amerikai olaj- és gáztermelés. Ez önmagában egy százalékpontot adhat a nemzeti össztermék bővüléséhez (GDP) és hárommillió új munkahelyet teremthet. Ráadásul a háztartások energiaköltségét is mérsékelni fogja. A harmadik: az amerikai bankrendszer a vártnál sokkal gyorsabban tér magához. A negyedik: javul a versenyképesség. A fajlagos munkaerőköltség csökken, miközben másutt inkább emelkedik. Részben ez magyarázza az amerikai autóipar talpra állását. S végül: a fenyegető költségvetési helyzet. A programozott adóemelések és kiadáscsökkentések életbe lépése a jövő év elején arra kényszeríti a politikai erőket, hogy ésszerű deficit- és adósságmérséklési pálya kialakításában állapodjanak meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.