A vártnál kevésbé csökken idén az olajfelhasználás

A korábban becsültnél kevésbé esik vissza a világ olajkereslete az idén, jövőre pedig a világgazdasági stabilizálódással párhuzamosan megindul a felhasználás növekedése - írja az International Energy Agency (IEA) jelentése.

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) számításai szerint a világ olajfelhasználása napi 84,4 millió hordó lesz az idén, 2,2 százalékkal kevesebb mint 2008-ban, vagyis a visszaesés mérsékeltebb lesz a korábban jelzett 2,7 százaléknál.
Jövőre napi 85,7 millió hordós felhasználással számol az IEA, félmillió hordóval többel a korábbi előrejelzésénél, ez 1,5 százalékos növekedésnek felel meg az idei várt felhasználáshoz képest.

"Egyre több jel mutat arra, hogy a globális gazdasági helyzet a stabilizáció felé halad" - írja az IEA havi olajpiaci elemzésében. A jelentés azonban hangsúlyozza, hogy az OECD országokban az év hátralévő részében még gyenge keresletre kell számítani.
Az IEA felhívja egyben a figyelmet arra is, hogy nem zárható ki egy "kettős recesszió", azaz a "W"-t formáló recesszió bekövetkezésének veszélye sem, ami meghiúsíthatná az olajkereslet jövő évi növekedését.

A nyersolaj ára két nap alatt 68 dollárról 72 dollárra emelkedett, a dollár idei árfolyam mélypontjának elérésével párhuzamosan.

 

 

A korábbiaknál mégis szebb a jövő az olajpiacon?
The sunset is seen behind Isla refinery in Willemstad on the island of Curacao in this picture taken June 16, 2008. The ageing Isla refinery on this small Caribbean island, operated by Venezuelan state oil company PDVSA, faces growing complaints by r
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.