A vártnál jobb lett a márciusi államháztartási hiány

A tervezettnél kedvezőbben alakult a államháztartás márciusi egyenlege, a hiány 259,3 milliárd volt szemben a tervezett 304,5 milliárddal.

A konzervatívan készült prognózishoz képest is kedvezőbb lett márciusban az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - hiánya. A deficit az elmúlt hónapban 259,3 milliárd forint lett, szemben a negyedéves prognózisban szereplő 304,5 milliárd forintos várakozással - ismertette az adatokat Katona Kálmán, a Pénzügyminisztérium államtitkára mai sajtótájékoztatóján.

A remélnél kedvezőbb egyenleg úgy alakult ki, hogy a központi költségvetés 272 milliárd forinos, az elkülönített állami pénzalapok 3,2 milliárd forintos deficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 15,9 milliárd forintos szufficittel zártak.

Mindezek alapján az első három hónapban - önkormányzatok nélkül - 609,9 milliárd forintos deficittel ért el az államháztartás pénzforgalmi egyenlege, szemben a várt 651,3 milliárddal. Ez az éves várható hiány 69,4 százaléka volt.

Az államtitkár megjegyezte: féléves prognózist nem, csupán május végéig szólót adnak, miután a június már a következő kormány kompenetciája lesz. Előrejelzésük szerint az első öt hónapban a központi költségvetés hiánya 719,4 milliárd forintra rúg majd, ami az éves terv 81,9 százaléka. Megjegyezte 2002-ben a Fidesz kormány idején az május végi tény adat kereken 81 százalék volt.

Kérdésre válaszolva Katona Kálmán megjegyezte: az hogy május végére az éves hiánycél több mint 81 százalékával számolnak, abban nincs semmi rendkívüli. A költségvetés lefutásának természetéből adódóan ugyanis, az első félévben a túlnyomó részt a kiadások, míg a második félévben, különösen pedig az utolsó negyedévben a bevételek teljesülnek. Így a tervezett májusi mutató alapján abszolút hozható az éves deficit.

Utóbbit nem is módosított a tárca, miután nem látják indokoltnak, hogy változtassanak rajta - jegyezte meg Katona Kálmán. Így a pénzforgalmi hiányt önkormányzatok nélkül a GDP 3,3 százalékára teszik, önkormányzetokkel ugyan ez 4,0 százalékra várják, míg az eredményszemléletű hiányt önkormányzatokkal 3,8 százalék lesz - tette hozzá. Az eddigi tényadatok alapján az államitikár hangsúlyozta, hogy nem voltak megalapozottak azok a borúlátó vélemények, amelyek szerint már az eslő negyedévben "elszállt" a hiányt és tarthatatlan lenne az éves prognózis.

Ahhoz persze, hogy az egész éves hiányterv teljesüljön arra van szükség, hogy a költségvetési törvényben rögzített kiadások teljesüljenek. Amennyiben ez így lesz, akkor a kockázati tertelékok kellő biztosítékot adnak arra, hogy az esetleges elmaradások ezekből finanszírozhatók legyenek.

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.