Rekord, igaz az előzetestől elmaradó OTP eredmény

Az OTP Bank mai közgyűlése elfogadta a társaság 2008. évi mérlegfőösszegét és eredményét, utóbbi mintegy 62 milliárd forinttal elmarad az előzetesen publikálttól.

Az OTP Bank 11 órától megismételt, immár határozatképes közgyülése elfogadta a társaság mérlegfőösszegét. Utóbbi 9379,4 milliárd forint lett az elmúlt évben, míg az adózott eredményt 241,1 milliárd forintban - egyszeri tételek nélkül 218,7 milliárd - hagyták jóvá. Ez 62,4 milliárd forinttal elmarad az előzetesen publikálttól. Ennek magyarázata: a szerb és az ukrán leányra elszámolt értékvesztés többlete volt, de a teljes, ilyen jellegű leírás elérte a 93 milliárd forintot.

Bár a tavalyi év az OTP Bank történetének eddigi legnehezebb éve volt, a bankcsoportnak sikerült elérnie céljait Csányi Sándor elnök-vezérigazgató szerint. Az OTP első embere a bank pénteki évi rendes közgyűlésén elmondta: a romló makrogazdasági helyzet és a globális pénzügyi-gazdasági válság miatt tavaly a biztonságos működés került a fókuszba, így a tőkehelyzet és a fizetőképesség stabilitásának fenntartása valamint a kockázatkezelés megfelelő kezelése. E célkitűzéseket értékelése szerint teljesítette a bank, hiszen amikor más hitelintézetek csődbe kerültek vagy segítségre szorultak, az OTP növelni tudta eredményét - hangsúlyozta.

Urbán László, a bank vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy a csoport idén változatlan hitelállománnyal számol (annyit helyeznek ki, amennyi leját). Ez a portfolió továbbra is jövedelmező, ezért idén 150 milliárd forint körüli nyereséggel számolnak.

Csányi Sándor megjegyezte: a részvényárfolyamok nem tükrözték a mérlegben található számokat, amit a térség, illetve a pénzügyi intézmények iránti bizalom megingásával magyarázott. A részvényárfolyam tavaly 67 százalékkal esett, a 2002. évi szintre került, amikor még 59 milliárd forint volt az OTP eredménye - mondta.

Az OTP Bank vizsgálja, hogyan tudna segítséget nyújtani azoknak a kisrészvényeseknek, akik nagy veszteséggel kényszerültek eladni részvényeiket, a Soros Fund októberi akciója következtében - mondta Csányi Sándor elnök-vezérigazgató. A tranzakció kapcsán a bank bejelentést tett a felügyeletnél és feljelentést tett a rendőrségen. A tranzakció miatt jelentősen csökkent az OTP részvények ára, és sok részvényes, aki nem tudta előteremteni a többletfedezetet, veszteséget szenvedett. Az OTP Bank tavaly nagy volumenben vásárolt saját részvényeket, amivel mérsékelte az árfolyamcsökkenést az utolsó negyedévben. Ha ezeket a bank eladná, jelentős nyereséget realizálna - mutatott rá.

Az OTP Bank részvényesei a pénteki közgyűlésen jóváhagyták az igazgatóság javaslatát, így a bank tavalyi eredményéből nem fizet osztalékot. A belátható kockázatok fedezésére megfelelő tőkével rendelkezik, de nem zárható ki, hogy a gazdasági folyamatok még rosszabbra fordulnak. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) is azt kérte a bankoktól, hogy nyereségüket osztalékfizetés helyett tőkéjük erősítésére használják fel - emlékeztetett a bankvezér.

A közgyülés ugyanakkor meglepetésre nem szavazta meg azt az előterjesztést, hogy vezessenek be – átmeneti időre – 10 százalékos szavazati korlátot. Mint Csányi Sándor korábban elmondta mindezt azért javasolja az igazgatóság, hogy megelőzhessenek egy esetleges "lopakodó, csendes", ellenséges felvásárlást. A jelenleg hatályos alapszabály 25 százalékban, illetve, ha a társaságban más részvényes vagy részvényesi csoport szavazati joga meghaladja a 10 százalékot, akkor 33 százalékban maximálja az egy részvényes által gyakorolható szavazati jogot. A nyilvánosan is hozzáférhető információk alapján jelenleg egyetlen részvényes sem rendelkezik 10 százaléknál nagyobb részesedéssel.

Urbán László, Pongrácz Antal, Csányi Sándor az  OTP Bank közgyűlésén
Urbán László, Pongrácz Antal, Csányi Sándor az OTP Bank közgyűlésén
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.