A válságban nem kelendő az életbiztosítás

A tavalyi évben 7,3 százalékkal zsugorodtak az itteni biztosítók díjbevételei, ám a biztosítók várhatóan hozzák a 2008-as nyereségüket, mivel a válság hatására jóval költséghatékonyabbá váltak és jelentősen csökkent a kárráfordítások aránya.

Az idei évvel együtt a következő két-három évig tart a biztosítási piac konszolidációja, és csak utána érhetik el az ágazat szereplői a válság előtti jövedelmezőségi mutatóikat - mondta Trunkó Barnabás a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) főtitkára a biztosítási ágazat tavalyi évének értékelése kapcsán. A főtitkár szerint az elkövetkező évek fő tendenciai az internet-alapú biztosítási termékek további elterjedése, illetve az állami-szabályozás, különösen annak fogyasztóvédő karakterjegyeinek a megerősödése lesz.

Ennek egyik eleme a nemrég kidolgozott és bevezetett biztosítási teljes költségmutató (Ttkm). Egyre több ügyfél használja a Mabisz honlapján elérhető összehasonlítás, és Trunkó Barnabás szerint az újonnan bevezetett biztosítási termékeknél megfigyelhető, hogy a tkm-jük a táblázat értékeinek jellemzően az alsó harmadába sorolható, azaz a vállalkozások a díjaik kikalkulálásakor már figyelembe veszik a tkm összehasonlítást tudatosan használó fogyasztókat.

Trunkó Barnabás szerint emellett az ágazat szereplői számára számos terület van, ahol tudnak terjeszkedni. A hazai kis és középvállalati szektor szereplői az európai viszonylatban alacsony feltőkésítettségi mutatói miatt szinte „kiáltanak" a nagyobb mérvű tőkebiztosítási termékek után. Hasonlóan szinte érintetlen területnek nevezte Trunkó a magán életbiztosítók piacát Magyarországon.

Bár az ágazat szereplői számottevő visszaesést voltak kénytelenek elkönyvelni 2009-ben, ám a főtitkár szerint van ok az optimizmusra: a tavalyi év harmadik illetve negyedik negyedévében lelassultak a kedvezőtlen tendenciák, másrészt a szintén európai átlagban nálunk igen alacsony a piac telítettségi mutatója: bár 11,3 millió biztosítási szerződés van hazánkban, ám az egy főre eső éves biztosítási díj továbbra is 330 euró körül alakult, ami cirka egy tizede az európai átlagnak, ami Trunkó szerint az összes biztató prognózissal együtt azt jelenti, hogy komoly fejlődés elé néz az ágazat.

A 2009-es év eredményeiről szólva az előzetes adatok szerint a biztosítási szerződések száma 3,3 százalékkal csökkent, ezen belül az életbiztosítási szerződések száma 8, míg a nem életbiztosítási célú szerződéseké 2,1 százalékkal esett vissza.

Az előzetes adatok alapján a Mabisz harminc tagja tavaly 825 milliárd forint bruttó díjbevételt ért el, ami 2008-hoz képest 7,3 százalékos csökkenés -elsősorban az életbiztosítási ágazat díjbevételeinek kicsivel több, mint tíz százalékos visszaesése miatt. (Ezen belül a legnagyobb piacvesztés az egyszeri díjas
életbiztosításokat érintette, ott majd negyedével, 23,5 százalékkal estek vissza a befizetések.) Trunkó Barnabás szerint ugyanakkor a szektor szereplői az idén is hozni tudják a 70 milliárd forint körüli adózás előtti eredményeiket, ami a biztosítási vállalkozások egyre költséghatékonyabban működésével magyarázható.

Ebben minden bizonnyal szerepet játszik, hogy tavaly összességében jelentősen mérséklődött a kárráfordítások aránya. Összességében 4 százalékkal kisebb összeget kellett a biztosítóknak kifizetnie a káresetek után, igaz, ezen belül jókora különbség az életbiztosítási és nem életbiztosítási szerződések között: míg az előbbinél 2,2 százalékkal nőttek a kárráfordítások, addig a nem életbiztosítási termékeknél 12,3 százalékkal csökkentek.

A biztosítók közül a legnagyobb piaci részesedéssel az Allianz Hungária bír (20,6 százalék) ezt követi a Generali-Providencia (15,4 százalék) és a két önálló biztosító összevonásából létrejött Groupama Garancia 10,5 százalékos részesedéssel.

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.