A válság nehezíti a kezességek odaítélését

A gazdasági válság miatt a beérkező pályázati kezességigények száma közel 30 százalékkal megemelkedett, ugyanakkor a kockázatok növekedésével együtt jelentősen megnőtt az elutasított igénylések száma is.

Általános tapasztalat, hogy a válság a hazai vállalkozások finanszírozási lehetőségeit jelentősen szűkítette - számolt be a START Tőkegarancia Zrt. Az okok nagy része természetesen a válságra vezethető vissza. Sokan közülük likviditási problémákkal szembesültek, így felértékelődött a fedezet lekötése nélküli finanszírozási lehetőségek jelentősége, és a korábban az EU-s támogatásokkal kapcsolatban lekötött biztosítékok felszabadításának lehetősége, fedezet nélkül igénybe vehető garanciatermékekkel történő helyettesítése.

Az utóbbi a START tevékenységének igazi terepe, és valljuk, hogy érdemes például a pályázathoz lekötött ingatlant a társaság kezességvállalására cserélni. Ezt követően ugyanis az immár tehermentes ingatlan felhasználható hitelbiztosítékként, amely lehetővé teszi az esetlegesen felmerülő likviditási problémák áthidalását – mondta Zoltán Csaba, a START Zrt. vezérigazgatója.

Az idei évben a START Zrt. a kockázatok jelentős növekedésével szembesült, amelynek következtében a tavalyi év 25 százalék körüli elutasítási arányával szemben az első félévben a döntések több mint 40 százaléka volt negatív. A sikertelen garanciaigénylések tipikusan az alábbi okok valamelyikére vezethetők vissza.

Számos vállalkozás az elnyert EU-s forrást szeretné közvetlenül likviditási problémáinak leküzdésére felhasználni, amelyre a támogatás összegének 40 százalékát elérő előleg igénybevétele ad lehetőséget. Amennyiben azonban a START Zrt. bírálata során nyilvánvalóvá válik, hogy a szűkös likviditással rendelkező kedvezményezett az előleget nem a támogatott projekt megvalósítására, hanem elsősorban a likviditási nehézségeinek áthidalására veszi igénybe, úgy a START kénytelen az igénylést elutasítani. Ez esetben ugyanis nincs biztosíték arra, hogy az előleg felvételét követő hat hónapon belül lesz további forrás a beruházás megkezdésére és időközi elszámolás benyújtására, mely egyúttal az előleg igénybevételének feltétele is. Ha elmarad az időközi elszámolás, akkor az előleget vissza kell fizetni, amelyre a kedvezményezett pontosan a likviditási problémák miatt nem feltétlenül lesz képes.

Szintén elutasítás a vége annak is, ha ugyan az előleget a támogatott beruházás megvalósítására szeretné az ügyfél felhasználni, azonban a beruházás befejezésére még nem áll rendelkezésre a teljes forrás, például a kedvezményezett még nem rendelkezik a szükséges beruházási hitellel. A mostani nehéz finanszírozási környezetben aláírt hitelszerződés nélkül nem biztosítható a teljes forrás későbbi rendelkezésre állása, és ezért azt sem lehet tudni, hogy megfelelően befejeződik-e a beruházás. Amennyiben a beruházás félbe marad, akkor az addig lehívott támogatási összegeket is vissza kell fizetni, amely a félbehagyott beruházásra lekötött forrás mellett rendkívüli terhet jelenthet az adott vállalkozás számára és komoly fizetőképességi problémához vezethet.

A válság másik következménye, hogy a rövid lejáratú hitelekkel rendelkező vállalkozások számára nehézséget jelenthet a hitelkeretek megújítása. A közeljövőben lejáró hitelkeretek megújítása a fedezettel nem rendelkező START Zrt. kockázatát is jelentősen növeli, ezért - bár alapesetben az igénylést nem utasítják el -, a jóváhagyás feltételeként a hitelkeretek megújítását írják elő, szerződéskötésre csak ezt követően kerülhet sor.

Előfordul, hogy olyan vállalkozások nyújtanak be igénylést pályázati kezességvállalásra, amelyekkel szemben kezességvállalást kizáró ok áll fenn. A leggyakoribb kizáró ok, hogy a jelenlegi tulajdonos, vagy a társaság vezető tisztségviselője olyan társaság tulajdonosa, vagy vezető tisztségviselője volt, amely ellen az igénylés benyújtását megelőző öt évben felszámolási eljárást indítottak. Hasonló esetek elkerüléséhez a START Zrt. egy garanciaképesség kalkulátort helyezett el a honlapján, amelynek a segítségével előzetesen leellenőrizhető, hogy a fennállnak-e kizáró okok adott vállalkozásnál.

Folyamatosan visszatérő probléma az olyan projektcégek esete, amelyek csak a támogatott beruházás megvalósítására jöttek létre. Ezek a társaságok jellemző módon alapvetően hitelfelvétellel tervezik megvalósítani a projektet, minimális saját tőke mellett. A magas hitelarány önmagában is elutasítási ok lehet, azonban előfordul, hogy a társaság nem rendelkezik a szükséges hitelszerződéssel sem, így az előleg lehívásához vállalt kezesség komoly finanszírozási kockázattal is társul.

A kezességvállalás elutasításának leggyakoribb oka, hogy a társaság pénzügyi kockázata a START Zrt. által vállalható szintnél magasabb. Ehhez tudni kell, hogy a támogatások visszakövetelésére leggyakrabban a kedvezményezett társaság felszámolása miatt kerül sor, várhatóan a START Zrt. kezességvállalását is a felszámolások miatt fogják legtöbbször igénybe venni. Fedezet nélküli kezesként a START Zrt. egy esetleges felszámolás során csak minimális megtérülést képes elérni, így a kezességvállalás szempontjából a legnagyobb kockázat az ügyfél felszámolásának kockázata a kezességvállalás futamideje alatt.

A felszámolás esélye a magas pénzügyi kockázattal jellemezhető vállalkozásoknál a legnagyobb. Nyilvánvalóan a válság hatására visszaeső megrendelések, a csökkenő eredményesség vagy a finanszírozási nehézségek a korábban még megfelelő pénzügyi kockázatú vállalkozások kockázatát is az elfogadhatónál magasabb szintre emelhetik, így ebből is következik az elutasítások magasabb száma.

Az elutasítások egy kisebb része abból adódik, hogy a kedvezményezett a támogatási szerződésben olyan kötelezettségeket vállal, amelyek teljesítése reálisan nem várható, így ilyen helyzetben a Start az igénylést kénytelen elutasítani. A válság hatása ebben a körben is megjelenik, mivel a gazdaságfejlesztési célú támogatások esetében a kedvezményezetteknek általában az árbevételre, illetve a létszámra vonatkozó kötelezettségvállalásokat kell tenniük. A megrendelések csökkenése egyes iparágakban olyan mértékű is lehet, hogy az árbevételre vonatkozó vállalások már nem teljesíthetők reálisan, továbbá a létszám fenntartása is veszélybe kerülhet, mert az a vállalkozás veszteségének túlzott mértékűvé növekedésével járna együtt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.