A válság egymás mellé állítja Kínát és az EU-t

Szorosabbra fűzi gazdasági együttműködését Kína és a Európai Unió, hogy hatékonyabban tudjanak küzdeni a nemzetközi pénzügyi és gazdasági válság ellen - erről állapodott meg pénteken Brüsszelben Vang Csi-san (Wang Qishan) kínai miniszterelnök-helyettes és Catherine Ashton, az Európai Bizottság kereskedelmi felelőse.

Peking magas rangú küldöttsége két napon át folytatott tárgyalásokat Brüsszelben, előkészítve a május 20-i prágai csúcstalálkozót is. Uniós partnereikkel megállapodtak abban, hogy közösen lépnek fel a gazdaságélénkítés érdekében, mindenekelőtt a közelmúltbeli londoni nemzetközi csúcstalálkozón elhatározottak gyakorlatba iktatásával. Egyetértettek abban is, hogy nyitottságot kell biztosítani a kereskedelem és a befektetések számára, sikerre kell vinni a Kereskedelmi Világszervezet keretében folyó nemzetközi tárgyalásokat, és fel kell lépni a protekcionizmus ellen.

Ashton leszögezte: azt az üzenetet igyekeztek küldeni az európai és a kínai cégeknek, illetve népeknek, hogy együtt dolgoznak a nehéz időkben. A megbeszéléseken a szellemi tulajdonjogok témájáról és a vámügyi együttműködésről is szó esett.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.