A vállalatok eladósodnak, a háztartások szabadulnak hiteleiktől

A harmadik negyedévben a válság kitörése óta először emelkedett érdemben a vállalati hitelállomány, ami elsősorban a Növekedési Hitelprogramnak, illetve részben a jegybanki alapkamat-csökkentéseknek köszönhető – állapítja meg a jelentésében az MNB.

Az alapkamat csökkenése a háztartási szegmensben is érezteti hatását, ahol a lakáscélú hitelek teljes hitelköltsége a megvalósult ügyleteknél már a 9 százalékot közelítette a harmadik negyedévben.

A vállalati szegmensben 2013 harmadik negyedévében a Növekedési Hitelprogram (NHP) keretein belül folyósított új hiteleknek köszönhetően jelentősen emelkedett a hitelállomány. Ezzel az éves állományleépülési ütem 6,4 százalékról 3,5 százalékra mérséklődött. A Növekedési Hitelprogram (NHP) keretein belül folyósított új hitelek egyúttal a futamidő hosszabbítását és a forint irányába történő átrendeződést is segítették.

A harmadik negyedévben az NHP melletti hitelezési folyamatok is kedvezően alakultak, nem volt érezhető a program érdemi kiszorító hatása az új hitelkibocsátásban. Ezen felül a hitelkamatok – ami a bankok által hitelképesnek ítélt, de az NHP-ban részt venni nem tudó vállalatokat érinti – a harmadik negyedévben is lekövették a jegybanki alapkamat mérséklődését, így hozzájárultak a vállalatihitel-piac javulásához.

A háztartási szegmensben folytatódott a hitelállomány leépülése, ennek az üteme éves alapon 5,2 százalék volt. Ez teljes egészében a devizahitel-állomány csökkenésének eredménye, eközben a forinthitelek emelkedtek a negyedév során. Az új hitelkihelyezések volumene tovább nőtt az év eleji történelmi mélyponthoz képest. A fedezetlen háztartási hitelek esetében folytatódott a feltételek enyhítése, míg a lakáshiteleknél a bankok ezúttal nem számoltak be a feltételek érdemi változásáról.

A megvalósult ügyleteknél a teljes hitelköltség csökkent, a lakáscélú hitelek teljes hitelköltsége már a 9 százalékot közelítette a harmadik negyedévben, emellett az állami kamattámogatás igénybevételével az ügyfél által fizetendő hitelköltség 6-7 százalék között alakul. Ugyanakkor a kamatfelár és a hitelfeltételek szintje továbbra is szigorúnak számít.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.