A választások utánra csúszik az üzemanyag-jelölés

Jövő év júliusára tolja ki az üzemanyagjelölést a kormány. A hivatalos indok az "EU-notifikáció", de a választási kampányban valószínűleg rosszul adná ki magát egy olyan szlogen, miszerint egy Simicska Lajoshoz és Nyerges Zsolthoz köthető üzleti kör sugárzó anyagot kíván keverni a benzinbe és gázolajba.

Ez év október 1-ről jövő év július 1-re tolja ki a kormány az üzemanyagjelölés bevezetésének határidejét - derül ki a parlament honlapjára most felkerült, Pintér Sándor belügyminiszter jegyezte, több más szabályt is módosító salátatörvénytervezetből.

Az indoklás szerint erre az üzemanyagjelölési eljárás EU-notifikációja miatt van szükség, ami akár fél évet is igénybe vehet. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kivételesen sürgős eljárást javasol, a pontokat a Ház ma megtárgyalja és holnap szavaz is róla.

A Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető nevével fémjelzett üzemanyagjelölést tavaly év végén javasolta a gazdasági bizottság, mondván, valamilyen szert kellene keverni az üzemanyagokba azok származásának egyértelmű nyomon követése érdekében. A szakma - például a nagy olajcégeket tömörítő Magyar Ásványolaj Szövetség - egyöntetűen tiltakozott, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, illetve a rendszer létrehozásával megbízott Magyar Szénhidrogén-készletező Szövetség (MSZKSZ) is arra szorítkozott, hogy a rá vonatkozó szabályokat végrehajtja.

Mint arról korábban beszámoltunk, az MSZKSZ által a rendszer kidolgozására kiírt pályázatra egyedül az a Femgas Kft. adott be érvényes ajánlatot, amelynek tulajdonosa korábban több cégügyletet folytatott a Fidesz gazdasági hátországához sorolt Simicska Lajos és Nyerges Zsolt érdekeltségeivel.

A rendszer bevezetésének első határideje ez év július 1. volt, amit - számtalan módosítással együtt - eredetileg ez év október 1-re toltak ki. A törvény literenként 4,3 forint beszedését engedélyezi a rendszer működtetésére, amiből számítások szerint évi 25 milliárd is befolyhat. Ám az MSZKSZ - amely lapunk kérdéseit rendre azzal üti el, amit közölni akarnak, olvassuk el a honlapjukon - állítólag beérné literenként mintegy 1,8 forinttal, ami számításunk szerint évi közel 10 milliárd bevételt hozna.

Szerdai információink szerint a szupertitkos jelölőanyag sugárzó izotóp lenne. Az aggódó kutasokat az MSZKSZ állítólag azzal nyugtatja, hogy ez oly kis mennyiség (két tízezrelék), hogy sem az emberi szervezetet, sem az autót nem károsítja.

Egy szakértőnk szerint ugyanakkor ez az állítólagos terv ellentétesnek mutatkozik az üzemanyagjelölési szabályokkal, amely kizárja a lehetséges jelölőanyagok közül a radioaktívot.

Szakértői felvetések ezen kívül is szinte "szétcincálták" a számos belső ellentmondással terhelt előírásokat, kezdve azzal, hogy milyen állítólagos visszaélésekre illetve nemzetközi példákra hivatkozott a törvényhozó, vagy hogy hol és miként keverjék a tankautókba a szert. Minderre eddig nem született kielégítő válasz.

A törvénymódosítás indoklásként EU-notifikációt hoz fel. A MÁSZ már a javaslat tavaly év végi megjelenésekor felhívta a figyelmet, hogy ez nem hogy nem gyakorlat az EU-ban, hanem kifejezetten ellentétes lehet az EU szabályaival. Az EU-notifikáció szükségességéről az eddigi javaslatok nem szóltak, így a törvényhozók látszólag most döbbentek rá, hogy szükség van Brüsszel - cseppet sem borítékolható - jóváhagyására is.

Valójában azonban megfigyelők szerint a sugárzó anyag  nyilvánosságra került bekeverési terve verhette ki annyira a Fideszben a biztosítékot, hogy a bevezetési határidőt  a választások utánra tolták.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.