A tyúk is drágábban tojik

Januárban megállt a mezőgazdasági termelői árak növekedése, az agrártermékek termelőiár-szintje mindössze 0,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet - jelentette be a Központi Statisztikai Hivatal.

A közlemény szerint a növényi termékek ára 6,2 százalékkal csökkent, az élő állatoké és az állati termékeké 15,3 százalékkal nőtt a 2011. januárihoz képest.

A gabonafélék ára az egy évvel ezelőtti 78,2 százalékos emelkedést követően 2012 első hónapjában 6,1 százalékkal alacsonyabb volt a 2011 januárjában mértnél. Ugyanakkor a búza és a kukorica ára nőtt a 2011. decemberihez viszonyítva: előbbi 51 200, utóbbi 48 ezer forintba került tonnánként.

Az ipari növények termelői ára 10,7, ezen belül az olajnövényeké 10,4 százalékkal emelkedett a 2011. januárihoz képest.

A burgonya termelői ára januárban - a tavalyi jelentős emelkedés után - 54,5, a zöldségeké 15,8 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához mérten.

A gyümölcsök árindexe januárban 10,8 százalékkal mérséklődött. Ebben az időszakban az alma értékesítése a meghatározó a termékcsoporton belül.

A vágóállatok termelői ára - az elmúlt évek stabil növekedési trendjét követve - 15,6 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában.

A KSH közleménye szerint kiugró, 28,3 százalékos az árnövekedés a vágósertéseknél, aminek az az oka, hogy a takarmányok ára nőtt, az import csökkent.

A vágóbaromfinál 9,9 százalékos az emelkedés, miközben a vágómarhánál 12,3 százalékos csökkenés történt. Ez utóbbi a külkereskedelem időszakos visszaesésével magyarázható a KSH szerint.

Az állati termékek ára 14,9, ezen belül a tejé 11,6, a tojásé 22,5 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. Ez utóbbi jelentős emelkedés a KSH szerint összefüggésbe hozható a tyúktartásra vonatkozó szigorúbb szabályozás életbe léptetésével.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.