A Transparency International tiltakozik Vahl Tamás kinevezése ellen

A szervezet nyílt levelet írt Bajnai Gordonnak: szerintük a korrupció elleni harcot zászlajára tűző kormánynak talán nem egy kartellező cég vezetőjét kellene kinevezni a gazdasági tárca élére. A miniszterjelöltet holnap hallgatják meg az érintett bizottságok.

Nyílt levelet intézett a Transparency International Bajnai Gordon frissen kinevezett miniszterelnönkhöz, melyben tiltakoznak Vahl Tamás gazdasági és nemzeti fejlesztési tárca élére történő kinevezése ellen.

A TI is emlékeztet arra, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) korábban három esetben is elmarasztalta kartellvétségért az akkor Vahl Tamás által vezetett SAP Hungary Kft-t. A versenykorlátozó megállapodások lényegében az állami források magáncélra történő megcsapolását jelenti.

Korábban, a GVH által szervezett kartell-konferencián Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök 100 milliárd forintra tette az utóbbi tíz évben azt a kárt, amit a kartellek okoztak ebben az országban.

A TI  úgy véli, hogy a kormányprogram – melynek kiemelt eleme a korrupció elleni küzdelem – sikere a végrehajtó vezetők szakmai és etikai hitelességétől.

Vahl Tamást holnap délelőtt előbb az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságában, majd az önkormányzati és területfejlesztési bizottságban, délután pedig az  európai ügyek, majd az oktatási és tudományos  bizottságban hallgatják meg.

A Transparency levele:

Bajnai Gordon
miniszterelnök
Miniszterelnöki Hivatal

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

A Transparency International Magyarország nagyra értékeli, hogy a gazdasági válság kezelését célzó programja kiemelt helyen foglalkozik a korrupció elleni küzdelemmel.

A kormányzati intézkedések sikere nagymértékben függ az azokat végrehajtó vezetők szakmai és etikai hitelességétől. Szeretnénk felhívni a figyelmét arra, hogy a nemzeti fejlesztési és gazdasági tárca várományosa által korábban vezetett cég a Gazdasági Versenyhivatal (majd a Fővárosi Bíróság, és jogerősen a Fővárosi Ítélőtábla) döntése értelmében olyan megállapodásokat kötött, amelyek alkalmasak voltak a verseny eredményének befolyásolására (Vj-162/2004, Vj-20/2005 ésVj-97/2006).

Álláspontunk szerint a válság megoldásához elengedhetetlen a korrupciós gyakorlatok felszámolása, a nyilvánosság erősítése, a közpénzek átláthatóságának és a kormányzat számonkérhetőségének biztosítása. A tisztességes piaci verseny kartellezés útján valóbefolyásolása az állami források magáncélra történő megkárosítását jelenti; az ilyen típusú megállapodásokban részt vevő szakember hitelessége a gazdasági tárca élén megkérdőjelezhető.

A Transparency International Magyarország javasolja, hogy kormányalakításkor a fenti tényekre legyen szíves figyelemmel lenni.

Szervezetünk kész a rendelkezésére álló eszközökkel a kormányzati korrupcióellenes intézkedésekhez szükséges támogatást megadni.

Tájékoztatom arról, hogy levelünk a www.transparency.hu honlapon a nyilvánosság számára is elérhető.

Budapest, 2009. április 15.
Üdvözlettel,
Alexa Noémi
ügyvezető igazgató

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.