A trafikrendszer bedöntötte a cigarettapiacot

A júliusi mélyponthoz képest augusztusban valamivel nőtt a legális cigarettaforgalom, azonban a tavalyi évhez képest így is eltűnt a piac 40 százaléka.

Bő negyven százalékkal kevesebb cigarettát adtak el legálisan a magyar piacon augusztusban a tavalyi év azonos időszakához képest – derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapjáról.

2012 nyolcadik hónapjában 1,5 milliárd szál cigaretta került a szabadforgalomba (illetve összességében 454 tonna dohánytermék – ebbe a cigaretta mellett a sodrós- és pipadohány, a szivar és szivarka is beleszámít). Az idei augusztusban azonban mindössze 906,3 millió szál cigaretta került a piacra, és a teljes dohányértékesítés is 383 tonnára zsugorodott.

A NAV adataiból kitűnik, hogy az idén már az év eleje óta  20-30 százalékos visszaeséseket produkált a dohánypiac, ami alátámasztani látszik azt a piackutatói vélekedést, miszerint év eleje óta rendkívüli ütemben nőtt a csempészcigaretta értékesítése.

Az igazi piaczuhanást azonban a trafikrendszer júliusi életbelépte hozta, ekkor mind júniushoz, mind az előző év júliusához képest gyakorlatilag összeomlott a legális cigarettapiac, azaz az előző év azonos időszakához képest feleződtek az eladások, míg az előző hónaphoz képest is 40 százalékos volt a visszaesés.

A trafikosoktól származó korábbi értesüléseink szerint a helyzet augusztusban sem javult, minden harmadik trafik súlyos anyagi problémákkal küzdött, a cigarettaeladások továbbra is mélyponton voltak. Trafikosok úgy vélekedtek: a legális piac összeroppanása a cigaretta árrésének növeléséből fakadó drágulásból, illetve az eladási helyek radikális beszűküléséből – a korábbi 38-40 ezerhez képest immáron csak 5500 helyen kapható cigaretta – fakadt.

Siker a dohányfronton

A kormánypárti Magyar Nemzet nemrégiben megírta: szeptemberben csaknem 35 milliárd forint folyt be a dohánytermékek forgalmazásával kapcsolatos jövedéki adóból és áfából.

A lap idézi Pankucsi Zoltánt, a nemzetgazdasági tárca adóügyi helyettes államtitkárát, aki elmondta: a dohánypiac adataival a tárca tisztában van, azokat folyamatosan elemzik. (A cikkben ennek ellenére nincs említés a cigarettaértékesítés nyári összeroppanásáról.)

Pankucsi Zoltán szerint szeptemberben minden eddigi hónapnál több adó folyt be a dohánytermékből, ami az augusztusi visszaesés "természetes korrekciója". Az államtitkár úgy látta, hogy az eddigi adatok alapján az "új cigarettakereskedelmi rendszer bevezetése miatt nem kell érdemi adóbevétel-csökkenéstől tartani."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.