A Toyota ráhajt a hibridekre

Egymillió darabra, a tavalyi duplájára kívánja növelni a Toyota a hibridautó gyártást a következő évben - írta hétfőn a Nikkei című japán lap.

A tokiói gazdasági napilap szerint a világ legnagyobb autógyártója címért a Volkswagennel szoros versenyben álló társaság nemrég értesítette beszállítóit, hogy a hazai gyártású hibridek számát az idén 800 ezerre, 2011-ben 900 ezerre, majd újabb egy éven belül 1,1 millióra kívánja emelni.

A Toyota hibridautók 90 százalékát Japánban gyártják, összesen hat üzemben. Vegyes meghajtású, belső égésű motorral és villanymotorral hajtott Toyotákat világszerte négy további telephelyen is gyárt a társaság. A külföldi üzemekkel együtt 2011-re a tervek szerint egymillió darabra emelik a termelést - írta a Nikkei.

A vezető akkumulátor gyártó vállalatok szerint az elektromos autók tömeges elterjedésére csak 10-15 év múlva lehet számítani, a szükséges akkumulátorok magas ára miatt. Ahhoz, hogy tömegcikké válhassanak, az elektromos autók akkumulátor ára a jelenlegi árszintnek legalább a felére kell hogy csökkenjen - jelentette ki Alex Molinaroli, a Johnson Controls Power Solutions autóakkumulátor gyártó vállalat elnöke a Die Welt napilapnak.

A saját adatai szerint a hagyományos autóakkumulátorok gyártásában világelső vállalat vezetője Németországot nem sorolja az elektromos mobilitás elterjesztésében úttörő szerepet vállaló országok közé. "Az autózás villamosítása Németországban viszonylag vontatott ütemben halad majd" - mondta. Véleménye szerint Franciaország viszont vezető szerepet tölthet be a technológia elterjesztésében a már elindított projekteknek, például a Renault elektromos autó projektjének köszönhetően.

A Johnson Controls részt kíván vállalni a gépjármű hajtáslánc villamosításában is Power Solutions részlege által. Az egyebek között a Varta márkanevet viselő hagyományos autóakkumulátorairól ismert amerikai konszern már most is az alternatív gépjármű meghajtásoknál alkalmazható akkumulátorok gyártásában piacvezető cégek közé sorolja magát.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.