A többségnek még mindig drága a casco

A hazai autósok döntő többsége számára a jelenlegi árak mellett a casco nem fér bele a családi költségvetésbe. Míg a cseheknél és a szlovákoknál minden második járműre kötnek biztosítást, itthon csak ötből egyre.

A pénzügyi felügyelet (PSZÁF) adatai szerint Magyarországon 3,9 millió szárazföldi jármű rendelkezik kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással, emellett 852 ezer casco szerződést tart nyilván a rendszer. Ez nagyságrendileg 21 százalékos penetrációt jelent, és ez az arány 2000. óta nem változott érdemben, a legmagasabb mért érték sem haladta meg a 23 százalékot.

A környező országokban sem sokkal magasabb ez az arány; kivéve Szlovéniát és Csehországot, ahol az autósok közel fele köt casco biztosítást. Horvátország és Románia helyzete megegyezik a magyarországival, ezzel szemben délebbre, Szerbiában és Bulgáriában messze tíz százalék alatti az érték – derül ki a PBA Biztosítási Alkusz Kft. felméréséből.

Az autósok közel 75 százalékának a mostani árak mellett egyszerűen nincs kerete a casco biztosításra. Azok közül, akik mégis emellett döntenek, a döntő többség még mindig elsősorban az ár alapján választja ki a biztosítását, és csupán 15-15 százalék vesz figyelembe egyéb szempontokat, mint például a különböző kiegészítő szolgáltatásokat vagy a kedvezményeket, illetve dönt a biztosító ismertsége alapján.

2012-ben jelentős díjcsökkenést tapasztalhattunk a casco piacon. Manapság akár már havi 4-5 ezer forintért is találunk teljes körű cascót, illetve a biztosítók kínálatában megjelentek olyan rendkívül hasznos – akár önállóan, akár a gépjármű-felelősségbiztosítás mellé köthető – kiegészítő biztosítások, amelyek kisebb kockázatokra biztosítanak védelmet számunkra – hívta fel a figyelmet Galántai Zsolt, a PBA dealer üzletág igazgatója.

Ami a biztosítás megkötésének módját illeti, a kutatás alapján jól látszik, hogy a casco kiválasztásánál lényeges szempont, hogy mennyire segítőkész és ügyfélbarát a biztosító; ezt támasztja alá, hogy a megkérdezettek 70 százaléka a személyes értékesítési módot részesíti előnyben casco kötésnél, míg második helyen az internetes értékesítés szerepel.

A kiegészítő casco termékekre vonatkozó válaszok alapján vegyes kép körvonalazódik: a megkérdezettek 40 százaléka örül annak, hogy megjelentek az olcsóbb, csak bizonyos feltételekre köthető „rész casco” biztosítások a piacon, és ezeket részesíti előnyben a teljes körű cascóval szemben. A válaszadók közel fele azonban nem rendelkezik elegendő információval a kiegészítő szolgáltatásokról.

Jól mutatja a kiegészítők várható elterjedését a PBA-felmérés másik része, amely szerint az autósok közel 50 százaléka töréstől, 30 százaléka lopástól és rongálástól, a maradék 10-10 százalék pedig elemi károktól félti az autóját.

Ezek a kiegészítő szolgáltatások részben megoldást nyújtanak azokra a kockázatokra, félelmekre, amelyekkel a gépjármű-tulajdonosok nap mint nap szembesülnek, és a díjuk is kedvezőbb a teljes körű cascóhoz képest – tette hozzá Galántai Zsolt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.